Posle četiri dana dozvoljen ulazak u selo Banjska na severu Kosova 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Posle četiri dana dozvoljen je ulazak u selo Banjska kod Zvečana, a u njega su najpre ušle mnogobrojne novinarske ekipe.

Kako javlja novinarka „Kim radija“ sa lica mesta, novinarima su se najpre na skretanju za selo sa magistralnog puta Mitrovica – Raška obratili predstavnici Policije Kosova i skrenuli im pažnju na eventualno postojanje zaostalih mina.

Novinari su upozoreni da se kreću samo zvaničnim putevima, te da u slučaju ulaska u obližnje šume koriste isključivo obeležene staze.

Istu poruku su im nešto kasnije preneli i policajci koji se nalaze u samom selu.

Kosovska vlada: Saniraćemo štetu pričinjenu manastiru Banjska

Ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku izjavio je da je, kako je kazao,  teroristički napad, osim što je oduzeo život policajcu Afrimu Bunjakuu, imao i opasnu i štetnu dimenziju – „korišćenje imovine kulturnog i verskog nasleđa za zločine“, prenosi KoSSev pisanje portala „Kallxo“.

Čeku je na današnjoj sednici Vlade rekao da je pravoslavni manastir u Banjskoj, spomenik kulturnog nasleđa zaštićen zakonima Kosova korišćen kao sklonište od strane, kako je nazvao, terorističke grupe uključujići i za njihovo naoružanje.

„Teroristički napad sponzorisan od strane države Srbije osim što je oduzeo život jednom posvećenom policajcu Kosova ima i jednu opasniju i štetniju dimenziju – korišćenje imovine kuturnog i verskog nasleđa radi kriminalnih ciljeva. Pravoslavni manastir u Banjskoj, spomenik kulturnog nasleđa, zaštićen zakonima Kosova, korišćen je kao sklonište od strane terorističke grupe, uključujići i za njihovo naoružanje“.

Ovaj ministar kaže da su, kako kaže, teroristi, kao što je i viđeno, oštetili fizičku strukturu manastira, i dodao da resor koji vodi ima kodeks budžeta i neophodne alate za sanacijske intervencije u manastiru Banjska čim se stvore neophodni uslovi.

„Po onome što smo videli, teroristi su naneli znatnu štetu fizičkoj strukturi ovog manastira, duboko verujem da je cilj pripadnika ove grupe, ali i njihovih komandanata, bio da pored fizičkog oštećenae manastira, naruše i međuverske i antietničke odnose na Kosovu“, kazao je Čeku.

„Ministarstvo kulture već ima kodeks o budžetu i neophodne alate za sanacijske intervencije u manastiru Banjska. Čekamo stvaranje neophodnih uslova da naše stručne ekipe nadležnih za kulturnu baštinu obiđu spomenik radi procene štete. Odmah nakon toga, preduzećemo sve neophodne radnje za stručnu intervenciju kako bi se sanirala oštećenja na fizičkoj strukturi ovog manastira“, dodao je on.

Čeku je istakao da će spremnost i volja Vlade i dalje biti na visokom nivou u zaštiti kulturnog nasleđa, koje u slučaju kulturnih objekata, kako je rekao, „mora da služi vernicima za jačanje međuverskih i međuverskih odnosa, etničke harmonije i da se ne koriste u kriminalne i destabilizujuće svrhe za Kosovo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari