Kakva je uloga SPC u tragičnim događajima na Kosovu? 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Vrlo je zanimljiva uloga Srpske pravoslavne crkve u tragičnim događajima na Kosovu, jer je, kao i u Crnoj Gori, ona bila ključna poluga i instrument za nasilje i destabilizaciju suseda – kaže za Danas istoričar Milivoj Bešlin.

Komentarišući oružani napad Srba u selu Banjska na kosovske policajce i ubistvo jednog, koji se dogodio oko tamošnjeg manastira, sagovornik Danasa kaže da „ko god da se nalazio u i oko manastira, jasno je da je tamo našao sklonište i sigurnu kuću za one koji su se stavili u funkciju teroristickih aktivnosti“.

– Po istom sistemu je crkva bila sigurna kuća i u Bosni i Hercegovini za ratne zločine – kaže Bešlin.

Podsetimo, Eparhija raško-prizrenska, u okviru Srpske pravoslavne crkve saopštila je 25. septembra, da su EULEX i kosovska policija izvršili tog dana uviđaj u manastiru Banjska na severu Kosova i da su u dvorištu manastira pronašli vatreno oružje i drugu vojnu opremu „koju je narod bacio napuštajući manastir“.

„Međutim, u dva prostora dvorišta samostana otkriveno je vatreno oružje, panciri i delovi opreme. Ove stvari su naoružane osobe odbacile povlačeći se iz samostana“, stoji u saopštenju.

Ranije, takođe, 25. septembra, eparhija je objavila saopštenje – koje je kasnije izbrisala – u kojem se navodi da u manastiru nije pronađeno oružje.

„Međutim, na dva mesta u dvorištu manastira pronađeno je vatreno oružje i druga oprema koju su ljudi bacili na izlasku iz manastira. Takođe, u manastiru nisu pronašli tragove krvi i nijednog trenutka nije bilo žrtava unutar zidina manastira. Forenzički timovi su uzeli otiske prstiju i razgovarali sa hodočasnicima, koji su potom u pratnji policije i EULEX-a otputovali svojim kućama preko prelaza Jarinje“, navodi se u reagovanju eparhije.

Milivoj Bešlin kaže da se nada da će nezavisna istraga utvrditi u kojoj meri je režim u Beogradu bio umešan i do koje mere je sam vrh vlasti bio inspirator nasilja, pokrovitelj teroristicke akcije i da li je to bio neuspeo pokušaj započinjanja novog rata na Zapadnom Balkanu.

– Planiranim nasiljem u nedelju, pređene su sve crvene linije, region se našao na ivici novog rata, poginuli su ljudi, a time je neuspeh doživela i strategija gospodina Hila i Eskobara o neograničenom poverenju u Vučića i njegovu politiku. U nedelju su samo nedostajali balvani, pa da to po svemu liči na potpuni kontinuitet sa zločinačkom politikom Slobodana Miloševića – zaključuje Bešlin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari