EULEKS i policija nisu pronašli ništa što bi moglo da kompromituje manastir i bratiju, oružje u dvorištu su bacili begunci: Episkop Teodosije posetio manastir Banjsku 1Foto: Eparhija raško-prizrenska

Danas je u popodnevnim časovima Episkop Teodosije posetio je manastir Banjsku gde ga je iguman Danilo upoznao sa jučerašnjim i današnjim dešavanjima u manastiru i okolini, navodi se u saopštenju Eparhije raško prizrenske.

U toku dana Euleks i kosovska policija su došli u manastir da izvrše uviđaj. U manastirskim konacima i crkvi, koji se nalaze unutar zidina manastira i koji su bila zaključani za vreme svih dešavanja, EULEKS i policija nisu pronašli ništa što bi moglo da kompromituje manastir i bratiju.

Međutim, na dva mesta u manastirskom dvorištu, nađeno je vatreno oružje, pancir i delovi opreme, koje su naoružana lica bacila prilikom povlačenja iz manastira., stoji u saopštenju iz Eparhije.

Takođe, u manastiru nisu naišli ni na kakve tragove krvi i za sve vreme dešavanja nije bilo žrtava unutar zidina manastira. Forenzičari su uzeli otiske i obavili su razgovor sa poklonicima, koji su potom u pratnji policije i EULEKSA, preko prelaza Jarinje otputovali svojim kućama.

Iguman Danilo je prilikom pretresa manastira, EULEKSu i policiji pokazao sve prostorije konaka, iz čega se mogli videti da monasi i poklonici ni na kakav način nisu učestvovali u tragičnim zbivanjima. Monaški život se polako u manastiru normalizuje.

EULEKS i policija nisu pronašli ništa što bi moglo da kompromituje manastir i bratiju, oružje u dvorištu su bacili begunci: Episkop Teodosije posetio manastir Banjsku 2
Foto: eparhija raško-prizrenska

Eparhija objavljuje ovo saopštenje najviše iz razloga kako bi demantovala razna nagađanja i proizvoljne vesti koje se pojavljuju i šire medijma, kažu u Eparhiji raško-prirenskoj.

Episkop Teodosije nastavlja da poziva sve na smirivanje napetosti i očuvanje mira održavajući kontakt sa KFOR-om, EULEKS-om i ambasadorima kvinte, radi zaštite naših svetinja i vernog naroda.

– Naša crkva ostaje čvrsto opredeljena i angažovana u rešavanju svih problema na Kosovu i Metohiji mirnim putem i dijalogom, osuđujući svaki vid pretnji i nasilja, zaključuju najnovije saopštenje iz Eparhije raško-prizrenske.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari