Simon Ilze: Vučić ne vodi Srbiju ka EU 1Foto: Stephan Roehl

Direktor beogradske kancelarije Fondacije Hajnrih Bel, Simon Ilze rekao je da ne veruje da Srbija pod vlašću Aleksandra Vučića ili Srpske napredne stranke (SNS) ikada može ući u Evropsku uniju (EU) jer to, kako je naveo, nije njegov interes.

U intervjuu za Dojče vele (Deutsche Welle – DW) ILze je rekao da je „u prvim godinama Vučićeve vlasti Evropa – verovatno opravdano – mislila da Vučić zaista ima interes da vodi Srbiju u EU, da ukloni pitanje Kosova s puta i pokrene reforme koje su važne za pristupanje EU“ ali da „to više nije aktuelno stanje“.

„Od te nade treba dići ruke jer Vučić nažalost više ne čini nikakve napore da Srbiju vodi u EU. Ne verujem da zemlja pod vlašću Vučića, ili SNS, ikada može ući u EU jer to nije njegov interes“, dodao je Ilze.

Ilze je nedavno na Tviteru podelio članak nemačkog Špigla o aferi „Krušik“ i komentar da je to „samo vrh ledenog brega“ i da bi EU „umesto što dvori Vučića, trebalo da zahteva puštanje (uhapšenog uzbunjivača Aleksandra) Obradovića kao i zakonsku obuhvatnu i sistematsku zaštitu uzbunjivača“.

U intervjuu za DW on je rekao da bi „morale da se jasno imenuju loše stvari, zastoj po pitanju Kosova i temeljnih demokratskih reformi, a ne da se ponaša kao da je Vučić jedini koji zastupa pravi proevropski stav u Srbiji“.

Ilze je ocenio da je Kosovo jedna od barijera na putu ka EU, ali da je „najmanje toliko važno i unutrašnje uređenje Srbije i demokratske reforme i pravna država“.

Na pitanje da li se slaže sa ocenom da je EU žrtvovala „evropske vrednosti“ zarad navodne stabilnosti na Balkanu Ilze je kazao da „nije ljubitelj takvog diskursa“.

„Verujem da u ono vreme nije bilo alternative – mislilo se da će Vučić rešiti određene probleme i voditi zemlju ka EU na osnovu svoje jake pozicije u Srbiji. Delimično se žmurilo na razvoj unutar zemlje, to sada priznaju i ljudi iz Evrope. Sada vidimo da im taktika nije upalila i da je EU izgubila na verodostojnosti. Mediji koje uglavnom kontroliše Vučić rade sve kako EU u javnosti ne bi imala pozitivan prizvuk“, dodao je.

Iako je ocenio da trenutno „izgleda nema temelja za prave demokratske izbore u Srbiji“ Ilze smatra da je „totalni bojkot greška opozicije“.

„Prvo je bojkotovan parlament, opravdano, zbog prakse SNS da guši raspravu amandmanima. Ali onda je vrlo brzo došlo do odluke da se bojkotuju i izbori. Bilo je pokušaja posredovanja, prvo Fondacije za otvoreno društvo, a onda i EU, ali je opozicija i to bojkotovala. Dakle čak i razgovori koji treba da vode boljitku su bojkotovani. Tu se postavlja pitanje da li opozicija ima interes da nešto poboljša“, rekao je.

Govoreći o međustranačkim pregovorima uz evropsko posredovanje Ilze je ocenio da je „posredovanje naposletku propalo“.

„Vlast je uradila sitnice, ali to je premalo i nije suštinski. Ali nije bilo ni šanse da se išta suštinski promeni kad je veliki deo opozicije bojkotovao razgovore i sada ide ka bojkotu izbora. Stvarno verujem da je jedini put za promene kroz demokratske izbore. Opozicione partije će morati dobro da promisle da li će istrajati u odbijanju izbora“, dodao je.

Naglasivši da „treba učestvovati – pokušati sve da se uslovi poboljšaju“ Ilze je ukazao da se „to ne dešava“ što . To baca veoma loše svetlo na opoziciju.

Tvrdnje nekih opozicionih političara sa desnice da je plan Vučića i EU da u Srbju masovno nasele migrante Ilze je ocenio kao „desničarsku histeriju i propagandu“.

„Oni stalno govore da neko hoće da preplavi Evropu migrantima. To je nedostojno situacije u kojoj izbeglice beže od terorizma i drugih stvari. Pozitivno je što je Vučić partner u ovoj stvari, što kaže da hoće da u Srbiji stvori prihvatljive uslove za izbeglice, integracione programe i slično. To je ispravno, to nam fali u drugim evropskim zemljama, pre svega na istoku. Naravno, takav njegov stav može brzo postati i pregovaračka masa ako Vučić preko ove teme vrši pritisak na EU“, rekao je direktor beogradske kancelarije Fondacije Hajnrih Bel, Simon Ilze za DW.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari