Srđan Srećković, ministar dijaspore u Vladi Srbije, „napravio greške koje ne bi tolerisala nijedna stranka, a tolerisao je SPO“, izjavio je Vuk Drašković, predsednik SPO, gostujući u emisiji Oko na Prvom programu RTS.

Po njemu, jedna od grešaka odnosi na strategiju za Srbe u okruženju, koju je, kako tvrdi, Ministarstvo za dijasporu pisalo bez znanja SPO. Drašković je time potvrdio navode o eventualnom isključenju Srećkovića iz SPO.

– Predsedništvo Srpskog pokreta obnove u naredna dva, tri dana doneće odluku o eventualnom isključenju Srđana Srećkovića iz stranke. Ostanak Srećkovića, potpredsednika SPO, na funkciji ministra dijaspore i vera u Vladi Srbije biće tema razgovora predsednika naše stranke Vuka Draškovića i lidera DS Borisa Tadića – kaže za Danas Žika Gojković, takođe potpredsednik SPO i dodaje da ova stranka neće insistirati da joj pripadne Srećkovićevo upražnjeno ministarsko mesto. Kako ističe, „jedno je sigurno – SPO neće učiniti ništa što bi narušilo kontinuitet ove vlade i skupštinske većine“.

Gojković dodaje da nisu tačne Srećkovićeva tvrdnja da o disciplinskom postupku i eventualnom isključenju može da odlučuje samo Glavni odbor stranke, jer Predsedništvo ima pravo da isključi svakoga ko ne sprovodi politiku stranke. Na pitanje Danasa šta su osnovne zamerke Srećkoviću, Gojković odgovara da on „nema nikakvu komunikaciju sa članstvom, a kad dođe u parlament, uopšte ne svrati u poslanički klub SPO, već ode kod socijalista“. Upitan kako tumači što je protiv zaključaka Predsedništva SPO u vezi s Kosovom bila i Sanja Čeković, državna sekretarka u Ministarstvu za državnu upravu, on kaže su to „ljudi koji su dobili visoke državne funkcije i, kada se bliži kraj mandatu, raste i strah za te pozicije“.

Srđan Srećković, međutim, ostaje pri tvrdnji da o njegovoj odgovornosti može da raspravlja samo Glavni odbor, na predlog Vuka Draškovića i uz podršku dvotrećinske većine, a da Predsedništvo nema ovlašćenja da se o tome izjašnjava. „Ukoliko GO SPO donese odluku da moje aktivnosti u stranci ne zaslužuju podršku, to će onda značiti i moje napuštanje svih funkcija. Nenadležni organi o tome ne mogu raspravljati“, smatra Srećković. On napominje i da GO nije raspravljao, niti doneo bilo kakvu odluku o pokretu Preokret, i da je DS strateški bliži SPO-u nego LDP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari