Šta kažu istraživanja javnog mnjenja: Da li je Vučić pripremio građane za prihvatanje evropskog, mirovnog rešenja za Kosovo? 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Imajući u vidu informacije iz Srbije, mene ne iznenađuju rezultati istraživanja Faktora plus o raspoloženju u Srbiji kada je u pitanju odnos javnosti prema francusko-nemačkom planu i uvođenju sankcija Rusiji – kaže za Danas dopisnik agencije Beta sa Kosova Gzim Badžaku.

Podsetimo, prema poslednjem istraživanju agencije Faktor plus, Kosovo nije pitanje koje mnogo zanima građane Srbije, ali kada dođe do incidenata Kosovo dođe na prvo mesto.

Takođe, navodi se da, kada je reč o odbijanju plana, svaki drugi građanin smatra da će sledeći plan za rešenje kosovskog pitanja biti još gori, a 36 procenata građana kaže da „sledećeg plana neće ni biti“, dok samo 21 odsto veruje da će „sledeći plan verovatno biti bolji“.

– To je pre svega rezultat koji stvaraju svakodnevne izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića ali i drugih visokih zvaničnika Srbije, koji neprekidno kao najveći problem u predlogu o normalizaciji odnosa ističu učlanjene Kosova u Ujedinjenim nacijama – tumači ove rezultate naš sagovornik.

Prema njegovom rečima, posle mnogo izjava ne samo Vučića već i Ivice Dačića i drugih da je taj plan neprihvatljiv, poslednje izjave predsednika Vučića koji je najavio da bi neprihvatanje plana značilo uvođenje sankcija Srbiji, aktivnosti SNS na terenu u podršci lideru stranke i procena da bi bila veća šteta da se plan ne prihvati, u javnosti je stvoreno uverenje da je manje loše ako se on prihvati u ovakvom predlogu, gde nema “de jure” priznanja Kosova, iako je ono “de fakto” tu.

Šta kažu istraživanja javnog mnjenja: Da li je Vučić pripremio građane za prihvatanje evropskog, mirovnog rešenja za Kosovo? 2
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

– Građani u Srbiji su svesni šta bi moglo da znači uvođenje sankcija, jer su to u poslednjih tridesetak godina osetili na svojim plećima – ističe naš sagovornik.

Inače, Demostat je, takođe, objavio podatak da bi više grašana Srbije reagovalo na uvođenje sankcija Rusiji nego na prihvatanje sporazuma o Kosovu.

– Kada je u pitanju odnos prema Rusiji i taj stav je povezan izjavama zvaničnika ali i „nacionalnim i ekonomskim interesima“ zemlje. Pre svega postoji strah da bi uvođenje sankcija Rusiji moglo da utiče na promenu stava o učlanjenu Kosova u UN pošto, kako se veruje, tada Rusija ne bi stavila veto, ali i ne bi glasala za prijem Kosova u UN, što bi automatski značilo članstvo u UN – smatra Gzim Badžaku.

rusija nafta
Foto. EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Sa druge strane, dodaje, Srbija ima jake ekonomske veze sa Rusijom i istovremeno je u velikoj zavisnosti od ruskoj gasa i nafte, jer su dve najveće kompanije u oblasti energetike u većinskom vlasništvu ruskih državnih preduzeća i svaki porfemečaj tih odnosa imao bi teške i dalekosežne posledice po Srbiju – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari