U budžetu za ovu godinu, koji insistira na štednji, smanjeni su i izdaci za evropske integracije. Međutim, kako kažu nadležni, to nikako neće uticati na ispunjavanje evropskih standarda i rad na tom polju.


Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije, za Danas navodi da su troškovi pregovaračkog procesa i administracije u 2015. predviđeni budžetom za ovu godinu. Te da Kancelarija za evropske integracije, na primer, ima budžet od oko 520 miliona dinara, a kabinet ministra zaduženog za evropske integracije oko 23 miliona dinara. Uz to u svakom ministarstvu postoje oni koji rade na ispunjavaju standarda i njihovi troškovi su predviđeni budžetima tih ministarstava.

– Na moje insistiranje, kao mera štednje i racionalizacije, budžet Kancelarije je smanjen za oko 10 miliona dinara. Uštedelo se na nabavkama, uslugama i svugde gde nema potrebe neracionalno trošiti novac. Samo deo novca namenjenog za Kancelariju ide iz državnog budžeta, ostatak finansiranja Kancelarije je iz bilateralnih donacija i IPA fondova – objašnjava Joksimović.

Ona dodaje da se ne može tačno reći cifra koju će država ove godine izdvojiti za evropske integracije s obzirom na to da se evropski standardi ispunjavaju na razne načine koji ne moraju biti finansirani od strane države već i iz stranih investicija.

– Sve što je potrebno za primenu standarda je predmet pregovora, u onim oblastima u kojima primena standarda zahteva određeno ulaganje (infrastruktura, zaštita životne sredine, poljoprivreda i tako dalje) za šta su nam, osim našeg novca, na raspolaganju i IPA sredstva. Takođe, nove strane investicije donose i ispunjavanje određenih standarda u različitim oblastima – zaključuje Joksimović.

Na konstataciju Nataše Vučković, članice Odbora za evropke integracije iz redova opozicione DS, da budžetom nije predviđen iznos za proširenje pregovaračkog tima, Joksimović odgovara da je budžet pravljen na osnovu postojeće sistematizacije, što je bila instrukcija ministarstva finansija koja je poštovana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari