Štiplija: Vučić se javno prikazuje kao zaštitnik srpskih interesa u regionu, ali to ne uključuje protivljenje odluci Šmita 1Foto: STARSPORT

Visoki predstavnik i ostale zapadne diplomate posmatraju Aleksandra Vučića kao jednog od „faktora stabilnosti“ Bosne i Hercegovine zbog njegovog uticaja na vođstvo u Republici Srpskoj. To je posebno izraženo u vreme političke krize koja je tamo počela još od prošlog leta – komentariše za Danas Nemanja Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala Evropski Zapadni Balkan.

Takođe, dodaje on, Beograd je, uz Zagreb, jedan od regionalnih garanta Dejtonskih (Pariških) mirovnih sporazuma.

Štiplija za naš list komentariše iznenadni dolazak Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, Kristijana Šmita, u Beograd, večeras, na sastanak sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Na taj se odlučio dan nakon što je juče po prvi put od stupanja na dužnost upotrebio Bonska ovlašćenja i suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti entiteta Republika Srpska.

– Videli smo kako se Beograd držao relativno suzdržano kada je u pitanju reakcija na Inckov zakon o zabrani negiranja genocida, što je sigurno pozitivno primljeno u Briselu i Vašingtonu. U tom smislu je Visokom predstavniku i zapadnim diplomatama zaduženim za Balkan bitno da održavaju redovne kontakte sa Vučićem, i tako treba tumačiti i najavljeni sastanak sa Kristijanom Šmitom. Vučić se gotovo sigurno neće usprotiviti toj odluci, koja je doneta u skladu sa Bonskim zaključcima Saveta za sprovođenje mira iz 1997. Njima su suštinski odobrava Visokom predstavniku da aktivno koristi svoje pravo krajnje instance za tumačenje Ugovora o civilnoj implementaciji, koji je Aneks X Dejtonskog sporazuma – ističe Nemanja Štiplija.

Štiplija: Vučić se javno prikazuje kao zaštitnik srpskih interesa u regionu, ali to ne uključuje protivljenje odluci Šmita 2
Milorad Dodik i Alaksandar Vučić
Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

Bonska ovlašćenja su, napominje naš sagovornik, vrlo retko korišćena u poslednjih deset godina, a ova odluka ukazuje na to da se intenzivira angažovanje zapada u regionu.

– Ona je usledila samo dan nakon uvođenja nove runde sankcija Miloradu Dodiku, ovog puta iz Ujedinjenog Kraljevstva, kao i nove sankcije SAD-a političarima iz regiona. Izgleda da se, konačno, preduzimaju konkretni potezi u cilju onoga što su posmatrači predvideli nakon promene administracije u SAD prošle godine, a to je učvršćivanje zapadne sfere uticaja u regionu. Trenutno nema direktnih poteza u Srbiji, ali oni bi mogli uslediti, posebno ako ne bude saradnje po pitanju sankcija Rusiji, ali i BiH. Treba očekivati da će Vučić, naravno, uvek težiti da se javno prikaže kao zaštitnik srpskih interesa u regionu, ali to neće uključiti protivljenje odluci Visokog predstavnika – zaključuje Štiplija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari