Tači: Srbija više nema izgovore 1Hašim Tači Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Srbija više nema izgovore da, nakon ukidanja takse i mere reciprociteta, odlaže nastavak dijaloga, ocenio je predsednik Kosova Hašim Tači, objavili su danas prištinski mediji.

On je, kako prenosi portal Kosovo Onlajn, rekao da kosovske institucije moraju razviti saradnju i sa opozicijom i naglasio da je predsednik taj koji predstavlja Kosovo u inostranstvu.

Tači je objasnio kako ne može da govori o određenom vremenskom periodu ponovnog dijaloga između Kosova i Srbije, ali je izrazio uverenje da će se to dogoditi u bliskoj budućnosti.

„Verujem u obećanje Sjedinjenih Američkih Država da će preduzeti odgovarajuće korake, naročito nakon što je kosovska vlada uklonila sve barijere koje sprečavaju početak dijaloga Kosovo – Srbija. Srbija sada nema izgovore“, rekao je Tači.

On je naglasio da je uloga predsednika zemlje „ona koja je bila oduvek – predsednik zemlje predstavlja je unutar i van, a onaj koji čita Ustav zna da je odgovornost i institucionalna hijerarhija Kosova iznad svake težnje i egoizma“, rekao je Tači.

Na pitanje kako bi vlada Kosova trebalo da deluje, šta bi trebalo da bude platforma i pregovarački principi, Tači je rekao da treba razviti sveobuhvatni proces i u saradnji sa opozicijom.

„Mi kao politički ili institucionalni spektar treba da razvijemo sveobuhvatan proces kako bismo napredovali. Trebalo bi da radimo sa opozicijom, a u tom pogledu moramo biti veoma oprezni. Uostalom, pitanje se odnosi na parlament i bilo koji postignuti sporazum bi morao proći kroz parlament, tako da niko sam, niti jedna institucija ne može da ostvari ono što je naumila bez sveobuhvatnosti kao što smo imali i u Rambujeu i u Beču“, ocenio je Tači.

On je rekao da nikada nije imao dilema u vezi sa podrškom Sjedinjenih Američkih Država Kosovu, ali da se odnosi moraju ojačati i dati pozitivne argumente međunarodnim prijateljima.

Tači je naglasio da će kosovske institucije biti odgovorne prema partnerima i u daljim koracima koje će preduzeti, izražavajući optimizam da će sa administracijom predsednika Donalda Trampa i ulogom specijalnog predstavnika Ričarda Grenela stvari kretati ka produktivnom dijalogu izmežu Kosova i Srbije, navodi Kosovo Onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari