"Hermetički ćemo da zatvorimo Kosovo ako pokušaju da pomere barikade": Poručeno sa skupa podrške Srbima na Kosovu u Kragujevcu 1Foto: Z. Mišić

Porukama „živelo Kosovo“ i „živeo srpski narod na Kosovu“, posle 45 minuta u Kragujevcu je završen skup Podržimo Srbe na barikadama. U kragujevačkoj pešačkoj zoni kod Krsta na skupu koje je organizovali Zavičajno udruženje Ibarski Kaolašin okupilo se oko dve hiljade ljudi i Kragujevca i ostalih gradova.

Na skupu su  se vijorile zastave Srbije, a sa razglasa su puštane pesme: „Veseli se srpski rode“, „Na čelu mi piše da sam Srbin sa Kosova al ne živim tamo više“, „Sini jarko sunce sa Kosova“ i „Odlazimo da se ne vratimo“.

– Okupili smo se da damo podršku svim Srbima na barikadama, svima koji su uhspšeni i koji su na spiskovima za hapšenje, poruĉio je Radivoje Biševac iz Udrženja Ibarski Kolašin koje organizuje skup u Kragujevcu.

On je dodao da ċe se sve odvijati mirno ali da ako incidenta dođe Srbi u svakom sluĉaju neċe sedeti skrštenih ruku najavivši da ċe se ovakvi skupovi odrźati i u drugim gradovima Srbije.

"Hermetički ćemo da zatvorimo Kosovo ako pokušaju da pomere barikade": Poručeno sa skupa podrške Srbima na Kosovu u Kragujevcu 6
Foto: Z. Mišić

– Niko nije miran na Kosovu, ni Srbi, ni Albanci, ni Kforovci. Oni su od Kosova napravili Liban i Bejtut ali su ga napravili i od Pariza, Londona i Praga. Zato braċo i sestre mi moramo da podignemo glavu, svi mi, svih šest i po milona, a ne da podržavamo iz toplih soba, poručio je sa govornice Tomislav Radović, potpredsednik Udruženja Ibarski Kolašin.

On je poručio da se kao u Kabulu strani satrapi pokupe, a srpski narod ċe se dogovoriti sa albanskim, turskim i svim ostalim narodima o mirnom životu na Kosovu.

"Hermetički ćemo da zatvorimo Kosovo ako pokušaju da pomere barikade": Poručeno sa skupa podrške Srbima na Kosovu u Kragujevcu 7
Foto: Z. Mišić

– Zahtev je da se odmah oslobode naši sunarodnici Pantiċ, Adžiċ i Trajkoviċ i da se smesta povuku pripadnici kosovske specijalne policije. Mi smo u pripavnosti i budu li krenuli da uklanjaju barikade prema Raškoj i ostalim putnim pravcima, neċemo blokirati, veċ hermetički zatvoriti Kosovo, sa ove srpske strane, poručio je Raša Rojeviċ, predsednik uduženja kosovsko-mitrovačkog okruga.

On je za „otimanje Stare Srbije“ optužio „licemerne Evropljane“ po njemu „Kurtijeve mentore“.

"Hermetički ćemo da zatvorimo Kosovo ako pokušaju da pomere barikade": Poručeno sa skupa podrške Srbima na Kosovu u Kragujevcu 8
Foto: Z. Mišić

– Biti danas na Kosovu znači – na strašnom mestu postojati. Barikade nisu samo na putevima veċ i na pragu naše kuċe, pa bila ona u Zvečanu, Kosovskoj Mitrovici, Velikoj Hoči ili Kragujevcu i Novom Sadu, rekao je Milan Anđelkoviċ, književnik, rođen u selu Brnjak u Opštini Zubin potok.

"Hermetički ćemo da zatvorimo Kosovo ako pokušaju da pomere barikade": Poručeno sa skupa podrške Srbima na Kosovu u Kragujevcu 9
Foto: Z. Mišić

– Kao što je car Lazar sa svojim junacima hrabro branio Kosovo 1389. godine tako ga danas brane naša braċa i sestre. Da znate pojačali smo barikade, nove su postavljene u Bošnjačkoj mahali i kod Tehničke škole. Srbi su danas jači nego ikad, istakla je Nataša Jovanoviċ, narodna poslanica SNS-a, po kojoj je „Kurtijevo ponašanje suludo“.

Ona je poručila da nema povlačenja i predaje i da moramo da učinimo sve da odbranimo srpski narod na Kosovu.

U toku današnje sednice Skupštine grada odbornice SNS-a su pozivale da se građani priključe skupu, kao i odbornik Zajedno za Šumadiju Ivica Samailoviċ.

Sednica Skupštine grada Kragujevca, poslednja u ovoj godini, prekinuta je oko podne kako bi se gradski odbornici priključili skupu.

U toku dana kragujevačku portal „Glas Šumadije“ objavio je da je vršen pritisak na zaposlenene u pojedinim komunalnim preduzeċima da prisustvuju skupu kod Krsta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari