U Skupštini usvojen Zakon o glavnom gradu 1Vučić na sednici u Skupštini, pre dve godine Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Poslanici Skupštine Srbije većinom glasova usvojili su izmene i dopune Zakona o glavnom gradu kojima se gradu proširuju nadležnosti i po kojima će Beograd imati 10 gradskih i sedam prigradskih zona sa većim ovlašćenjima.

Izmenama je previđeno da prigradske opštine imaju, uz saglasnost grada, svoja javna preduzeća kao i da grad svoje izvorne nadležnosti može da prenese na prigradske opštine.

Izglasavanjem ovog zakonskog predloga, uz himnu i gradu, završeno je redovno prolećnje zasedanje tokom koga je održano šest redovnih i jedna posebna sednica o Kosovu i Metohiji.

Tokom ovog zasedanja usvojeno je više zakona i sporazuma, a među najznačajnijim, su svakako takozvani Tijanin zakon, zakon o sprečavanju korupcije, zakon o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, izmene zakona o strancima i drugi.

Pooslednjim usvojenim zakonom, Zakonom o glavnom gradu ukida se neposredno i tajno glasanje na izborima za savete mesnih zajednica u Beogradu, kao i mogućnost da Beograd ukine postojeću gradsku opštinu i njeno područje pripoji jednoj ili više gradskih opština.

Gradonačelnik i Gradsko veće prema propisanim izmenama zakona više neće imati obavezu da najmanje dva puta godišnje izveštavaju Skupštinu o izvršavanju odluka i drugih akata Skupštini grada.

Načelnik gradske uprave za svoj i rad gradske uprave odgovaraće Gradskom veću, a ne Skupštini Beograda.

Tokom poslednjeg dana rasprave o amandmanima na Zakon o glavnom gradu predlog radikala Nemanje Šarovića da se članovi Saveta mesnih zajednica biraju tajnim glasanjem nakon utvrđene liste kandidata izazvalo je brojne polemike .

Sa njim se složio i Dragan Jovanović, poslanik i predsednik opštine Topola, jer bi to, kako je rekao, bilo spuštanje demokratskih principa do mesne zajednice.

Da se sa tim ne slažu naprednjaci obrazložio je Vladimir Orlić, zamenik šefa poslaničke grupe SNS, koji je naveo da Šarovićev predlog nije dobar zbog raznoraznih građanskih inicijativa , zborova i načina organizovanja i odlučivanja u Beogradu.

“Čuli ste sigurno za ingenioznu ideju izvesnog Bastaća, to je onaj čuveni predsednik jedne gradske opštine, čuven po huliganstkom ponašanju i zaustavljanju radova koji treba da unaprede grad Beograd i da ga učine lepšim. Taj čovek je sebi za neku zvezdu vodilju odredio da bude zakleti protivnik saobraćajnih znakova, ograda i gradilišta . Taj i takav Bastać rešio je da sprovede nekakav referendum, suprotno bilo kakvom zakonu koji predviđa referendum kao vrstu inicijative “, rekao je Orlić.

On je naveo i da Bastać ne govoiri istinu kada tvrdi da Beograđane niko ništa nije pitao o tome šta će se raditi.

“Građani Beograda jesu pitani i za pešačku zonu i gondolu na Kalemegdanu, pitani su za svaki projekat i to 2018. godine kada se birao novi saziv Skupštine Beograda. Predizborni program SNS” Naši projekti u oblasti infrastrukture” javno je bio objavljen na sajtu. Bukvalno sve o čemu je reč danas i za šta Bastać tvrdi da je palo sa neba, građani su čuli precizno u poredizbornoj kampanji . Zato je zakon o glavnom gradu u interesu građana i neki Bastać, Jovanović ne mogu da privatizuju Beograd,niti bilo ko iz njihovog opskurnog kartela “, naveo je Orlić.

Replicirajući mu, Šarović je rekao da ni sami naprednjaci nisu znali šta piše u njihovom porogramu, a kamoli građani. “

Niti je bilo ko glasao za taj program, niti je bilo ko glasao za Vesića i mnoge druge opskurne likove. Rezultat koji ste ostvarili na izborima dugujete poredsedniku vaše stranke “, naveo je Šarović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari