Vućić objavio "veličanstvenu vest": Srbija će predsedavati Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju 1Foto: RTS/printscreen

Kabinet predsednika Srbije je danas preneo da je „povodom vesti da će Srbija u naredne tri godine biti predsedavajući Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju (GPAI), i to u prvoj i trećoj godini pomoćni predsedavajući, a u drugoj godini glavni predsedavajući“, predsednik ;Aleksandar Vučić ;izjavio da je to „veličanstvena vest za Srbiju“.

„Teško je dovoljno naglasiti od kakvog je ovo značaja za našu zemlju u pogledu prisustva u globalnim tokovima razvoja veštačke inteligencije“, rekao je Vučić.

U saopštenju je objašnjeno da je GPAI inicijativa koja teži da uspostavi globalne standarde i pravila za razvoj veštačke inteligencije i da ubrza razvoj veštačke inteligencije globalno, osnovana 2020. godine, na incijativu predsednika Francuske Emanuela Makrona i premijera Кanade Džastina Trudoa.

Sekretarijat GPAI je pri Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), a ekspertski centri su u Montrealu i Parizu, dok će novi biti otvoren u Japanu.

Srbija je primljena konsenzusom pre malo više od godinu dana, kao jedna od 29 članica. Među najznačajnijim članicama su SAD, Velika Britanija, Indija, Japan, Južna Koreja, Brazil, Francuska, Nemačka, Turska, EU.

Prošlogodišnji Samit GPAI bio je u Indiji, a Srbija će dobiti mogućnost da bude domaćin sledećeg Samita koji bi bio u Beogradu.

evo embed:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari