Vučić u javnom obraćanju: Živimo u vreme najveće geopolitičke krize od Drugog svetskog rata 1Foto: printscreen / Pink

– Živimo u vreme najveće geopolitičke krize posle Drugog svetskog rata. Zarad istorije, želim da vam kažem, a imam saznanja, očekujem eskalaciju situacije u narednim mesecima i da se suiočimo sa teškim posledicama, govorim o Evropi i svetu – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u javnom obraćanju iz Predsedništva Srbije.

Predsednik Vučić rekao da očekuje dalju ekslaciju situacije u narednim mesecima, ali da će se tokom ovog obraćanja fokusirati na Srbiju.

– Dvadeset devetog aprila sam se poslednji put na ovakav način obratio i danas želim da zamolim građane naše zemlje, jer isključivo ću govoriti o Srbiju, nikako ne pominjući partije, već o problemima, lepim stvarima, ali bih voleo da saslušate i otvorimo široku raspravu i zajednički odgovorimo na izazove koji su pred nama – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da „ne veruje u volju druge strane“ da učestvuje u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

„Plašim se njihovih provokacija, ali držaćemo se čvrsto i ozbiljno“, rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija, uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Naveo je da Kosovo i Metohija ostaje „veliki bezbednosni politički i ljudski izazov“, ali da će se Beograd ponašati konstruktivno i da će se truditi da dijalogom rešava stvari.

Kada je u pitanju Vojska Srbije, kazao je da se veoma ozbiljno radi na opremanju i naoružavanju, kao i da će neki sistemi prvi put biti predstavljeni 28. juna u Kruševcu.

„Neke ćete videti malo kasnije. Imamo vrlo važne sastanke 3. i 4. jula. Mnogo ulažemo, samo ništa ne pokazujemo, zato što nećemo, ali moramo da budemo spremni da svoju zemlju odbranimo u svakom trenutku“, kazao je Vučić.

Naveo je da su u Evropi i svetu trenutno takva vremena, da „ne treba verovati nikome“.

Vučić se osvrnuo i na raniju najavu dovođenja „dva velika univerziteta“ u Srbiju, navodeći da se dugo vode pregovori.

„Mi ćemo u to da uložimo novac, zato što želimo da nam deca koja idu na te univerzitete ostanu ovde“, kazao je Vučić i dodao da Srbija želi da privuče i studente iz regiona.

Podsećamo da će se predsednik Srbije 26. juna u Briselu sastati sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem kako bi se nastavio dijalog Beograda i Prištine.

Ostanak Fon der Lajen na čelnom mestu Evropske komisija bio bi ‘vest za Srbiju’

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da posle evropskih izbora očekuje „povoljniju situaciju po Srbiju u Evropskom parlamentu“, ali da „nije siguran da će biti povoljnija i u Evropskoj komisiji“, mada smatra da bi „ostanak Ursule fon der Lajen“ na čelnom mestu Komisije bila (dobra) „vest za Srbiju, jer bi značila stabilnost, sigurnost“.
„Dobro se poznajemo, više puta je ovde dolazila, pokazala je poštovanje“ prema Srbiji, rekao je Vučić na konferenciji za novinare koju je direktno prenosila Radiotelevizija Srbije.

Povodom izbora za Evropski parlament, rekao je: „Nisam apsolutno siguran da bih danas mogao da kažem da sam srećniji i zadovoljniji“ i dodao: „Plašim se da će mnogi, malo desno i malo levo od centra, krenuti da se ujedinjuju u mržnji prema onima što su im uzeli oko 270 od 720 mandata, i da će svi da se ujedinjuju u politici karakterističnoj za leve i zelene stranke. Skeptik sam.“

A onda je kazao: „Ali ostanak Ursule fon der Lajen bi bila (dobra) vest za Srbiju. Značila bi stabilnost, sigurnost“.

Ursula fon der Lajen članica je Evropske narodne partije, kojoj je pridružena članica Vučićeva Srpska napredna stranka.

Upitan za izbore u SAD, rekao je da su oni „najvažniji“ jer su „cene nafte vezane za izbore u SAD“ a i „negde se odluke o sudbini čovečanstva donose u SAD“.

Međutim, dodao je: „Plaši me da bi pre toga moglo da dođe do mnogo teških stvari, pa ko god da pobedi, ti izbori bi zakasnili, u svakom smislu“.

Vučić nije pojasnio do kakvih bi to „teških stvari“ moglo da dođe, i gde, ali je u nekom trenutku tokom prenosa rekao da „nikome u Evropi nije za verovati“.

Upitan za uticaj predsedavanja Mađarske Evropskom unijom za približavanje Srbije EU, rekao je da „očekuje njihovu podršku“, ali je dodao: „Nisam siguran da predsedavajuća zemlja može nešto da promeni“.

O Mađarskoj je rekao: „Mađarska braća su nam sigurni prijatelji, najveći koje imamo, i mi mnogo i često sa njima razgovaramo. Naši odnosi izuzetno dobri i koordinišemo naše aktivnosti“.

Predsednik Srbije je takođe rekao da sutra uveče putuje u Brisel na, kako je rekao, važne razgovore sa predsednikom Saveta Evrope Šarlom Mišelom, kao i sa Gertom Janom Kopmanom iz Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje Evropske unije.

Prema njegovim rečima, sa Hofmanom će imati važne razgvore na temu „reforme jedinstvenog tržišta, agende rasta, zelenih linija i zelenih koridora“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari