Žofre: Dijalog Srbije i Kosova važan uslov za sredstva iz Plana rasta, ali ne jedini 1Printskrin Kosovo onlajn

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofre izjavio je danas da je dijalog Beograda i Prištine važan uslov za dobijanje sredstva iz Plana rasta za Zapadni Balkan, koji je Evropska komisija danas usvojila, ali ne i jedini.

Žofre je novinarima u Vladi Srbije rekao da će biti sastavljena reformska agenda i da će države pare dobijati nakon procene da li su reforme ispunjene, te da se zato razlikuje od IPA fondova.

„Kada je reč o Kosovu i Srbiji napredak u normalizaciji odnosa je važan uslov, nije nužno povezan sa ponašanjem obe strane, svaka ima svoj spisak obaveza“, rekao je na konferenciji sa srpskom premijerkom nakon što joj je uručio godišnji izveštaj o Srbiji u okviru Paketa proširenja Evropske Unije.

Izvori u Briselu rekli su novinarima, među kojima je i reporter Bete, da ako ne postignu napredak u pregovorima uz posredstvo EU, Srbija i Kosovo neće moći da računaju na sredstva iz Plana rasta za Zapadni Balkan.

Žofre je rekao da je glavna poruka koja je danas stigla iz Brisela da je ovo drugačiji i istorijski izveštaj jer je Evropska komisija preporučila otvaranje pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom i uslovno BiH i da se dodeli kandidatski status Gruziji.

„Istaknuta poruka svih ovih odluka je da je proširenje centralno u politici EU, geostrateške promene uslovljene neisprovociranom i neopravdanom agresijom Rusije na Ukrajinu promenila je živote mnogih u Evropi i zasigurno vidimo potrebu za jedinstvom“, dodao je.

Na pitanje novinara da li je, ukoliko je cilj proširenje 2030, dovoljno da Srbija u većini oblasti beleži ograničen napredak, ili je potrebno više, Žofre je rekao da „moramo više da radimo na reformama“.

„Moja poruka budućoj Vladi i Skupštini je da imate osnovu, ali ona nije dovoljna ako želite da budete ambiciozni i ubrzate proces zasnovan na zaslugama“, rekao je on.

Žofre je novinarima rekao da izveštaj jasno govori da su prepoznati pozitivni koraci kada je reč o nezavisnosti REM-a u medijskim zakonima, ali da postoje određeni aspekti pravnih tekovina EU koji nisu u potpunosti integrisani u ove zakone, a da će Unija pratiti njihovo sprovođenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari