Premijer Aleksandar Vučić i više drugih zvaničnika Srbije upisali su se u Ambasadi Francuske u knjigu žalosti i odali počast u terorističkom napadu ubijenim novinarima u Parizu. Vučić je poručio da će se Srbija i Francuska protiv zla terorizma boriti zajedno, baš kao što su kroz svoju istoriju to mnogo puta činile. Premijer je istovremeno i najoštrije osudio „terorističke pucnje u mirne i slobodne građane“.

„U ime Vlade Srbije i svih građana naše zemlje izražavam najdublje saosećanje sa porodicama ubijenih u zločinačkom napadu u Parizu i najoštrije osuđujem terorističke pucnje u mirne i slobodne građane“, poručio je Vučić. Premijer je naveo i da smo „šokirani zlom koje je pogodilo prijateljsku Francusku i uvereni da će francuski narod i njegovo rukovodstvo pobediti sve one koji bi da vrate čovečanstvo nekoliko vekova unazad“.

„Srbija smatra da i danas ima i može mnogo toga da nauči od Francuske, od poštovanja ljudskih prava i sloboda do sprovođenja demokratskih principa vladavine i zato, dragi prijatelji, u ovom teškom trenutku možete da računate na iskrenu i svesrdnu podršku Srbije i njenog naroda“, napisao je on.

Počast ubijenima odala je i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja je takođe izrazila saučešće narodu Francuske. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upisao se u knjigu žalosti i odao počast žrtvama kao i ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović. Počast žrtvama odao je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, koji smatra da je mučki napad na novinare Šarli ebdoa bio i napad na francusku tradiciju oštre kritičke satire i evropsku ideju slobode mišljenja i izražavanja. Zaštitnik građana Saša Janković i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić uputili su telegrame saučešća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari