Foto: Tatjana Urosevic / Panthermedia / Profimedia
Prema stručnjaku za hranu Adamu Džejmsu Poloku, plastične daske za sečenje treba odmah baciti čim počnu da pokazuju znakove habanja. A evo i zašto.
Na platformi X, Polok je upozorio korisnike da se reše plastičnih dasaka koje su postale izlizane, uz fotografiju crvene daske koja je skoro potpuno izbledela zbog brojnih posekotina. U postu je napisao: „Ako vaša daska izgleda ovako, odmah je bacite.”
Friendly reminder: if your chopping board looks like this, please throw it away immediately pic.twitter.com/e8DZoWUyJ1
— Adam James Pollock (@aIIegoricaI) December 27, 2024
Polok u svojoj knjizi Sustenance iznosi razloge zašto drvene daske za sečenje predstavljaju zdraviju i bolju alternativu. On se poziva na nekoliko studija koje ukazuju na negativne strane plastičnih dasaka, piše express.uk.
Istraživanja su pokazala da bakterije poput salmonele i listerije imaju veće šanse da prežive i razmnože se na plastičnim daskama, naročito preko noći.
Nasuprot tome, drvene daske apsorbuju te bakterije i ubijaju ih u roku od nekoliko minuta.
Takođe, najnovija istraživanja pokazuju da se prilikom sečenja povrća na plastičnim daskama, poput onih od polietilena i polipropilena, oslobađa mikroplastika koja se zatim lepi za hranu, uključujući meso i povrće.
Još jedan problem plastičnih daski je taj što mogu brže otupiti noževe, jer noževi gube oštrinu kada se trljaju o plastiku.
Ako još uvek koristite plastične daske za sečenje, možda je pravo vreme da pređete na drvene, prenosi n1info.hr.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


