Ako primetite ovo na plastičnoj dasci za sečenje, odmah je bacite - upozoravaju stručnjaci 1Foto: Tatjana Urosevic / Panthermedia / Profimedia

 

Prema stručnjaku za hranu Adamu Džejmsu Poloku, plastične daske za sečenje treba odmah baciti čim počnu da pokazuju znakove habanja. A evo i zašto.

Na platformi X, Polok je upozorio korisnike da se reše plastičnih dasaka koje su postale izlizane, uz fotografiju crvene daske koja je skoro potpuno izbledela zbog brojnih posekotina. U postu je napisao: „Ako vaša daska izgleda ovako, odmah je bacite.”

Polok u svojoj knjizi Sustenance iznosi razloge zašto drvene daske za sečenje predstavljaju zdraviju i bolju alternativu. On se poziva na nekoliko studija koje ukazuju na negativne strane plastičnih dasaka, piše express.uk.

Istraživanja su pokazala da bakterije poput salmonele i listerije imaju veće šanse da prežive i razmnože se na plastičnim daskama, naročito preko noći.

Nasuprot tome, drvene daske apsorbuju te bakterije i ubijaju ih u roku od nekoliko minuta.

Takođe, najnovija istraživanja pokazuju da se prilikom sečenja povrća na plastičnim daskama, poput onih od polietilena i polipropilena, oslobađa mikroplastika koja se zatim lepi za hranu, uključujući meso i povrće.

Još jedan problem plastičnih daski je taj što mogu brže otupiti noževe, jer noževi gube oštrinu kada se trljaju o plastiku.

Ako još uvek koristite plastične daske za sečenje, možda je pravo vreme da pređete na drvene, prenosi n1info.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari