Razlog zbog kog treba odmah iz kuhinje da izbacite plastične daske 1Plastična kuhinjska daska, Foto: Oksana Kukuruza / Alamy / Alamy / Profimedia

Plastične daske za sečenje na prvi pogled se čine najpraktičnijim. Mogu da se peru u mašini za posuđe, a njihova površina je glatka i čvršća nego drvena. Međutim, primetićete već nakon nekoliko upotreba tragove sečenja nožem, mada to je najbezopasnija stvar.

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Ecotoxicology and Public Health predstavilo je šokantnu procenu, prema kojoj su naučnici procenili ukupnu godišnju izloženost mikroplastici po osobi koristeći plastične kuhinjske daske.

Utvrđeno je da sečenje šargarepe na plastičnoj dasci može da proizvede čak 15 miligrama mikroplastike po rezu, ili oko 50 grama godišnje – što je otprilike težina deset plastičnih kreditnih kartica.

Sve veći broj dokaza ukazuje na to da je mikroplastika problem javnog zdravlja. Mikroplastika je pronađena u ljudskim plućima, krvi, pa čak i u placenti.

Mikroplastični oblici mogu da ometaju probavni i respiratorni sistem, a hemijski aditivi koje ispuštaju mogu da poremete endokrini i reproduktivni sistem, upozorila je nedavno grupa naučnika iz Južne Koreje.

Naučnici još uvek proučavaju sve načine na koje mikroplastika može uticati na zdravlje ljudi.

Većina plastike se ne razgrađuje u životnoj sredini, ali se razgrađuje ove male plastične čestice i one mogu da apsorbuju hemijske zagađivače i mikroorganizme koji mogu predstavljati zdravstveni rizik za ljude.

Istraživanja su pokazala da životinje izložene mikroplastici mogu doživeti kašnjenje u razvoju, promene u ponašanju, neplodnost i oslabljen imuni sistem.

Saveti za izbegavanje mikroplastike

Danas je nemoguće izbeći mikroplastiku. Ali neke vlade preduzimaju korake u borbi protiv mikroplastike, a neke korake možemo preduzeti i sami.

Na primer, zamenite plastične daske za sečenje mermernim, bambusovim ili drvenim. Drvene daske za sečenje, osim što su najjeftinije, imaju i prirodna antimikrobna svojstva.

Da biste ograničili svoju izloženost mikroplastici, takođe je dobra ideja da:

Izbegavajte plastične posude.

Izbegavajte da pijete iz plastičnih flaša za vodu, posebno one za jednokratnu upotrebu. Ako morate da pijete od njih, pokušajte da ih držite podalje od sunca u hladnom i suvom okruženju. Plastične flaše za vodu za jednokratnu upotrebu vrlo lako degradiraju kao odgovor na temperaturne promene ili mehanički stres.

Zagrejte hranu u mikrotalasnoj pećnici u staklenim posudama. Zagrevanje hrane u plastičnim posudama može osloboditi milione mikroplastičnih čestica u hranu.

Filtrirajte vodu. Zbog široke upotrebe i zagađenja plastike, voda ponekad može sadržati mikroplastične čestice. Kućni filteri za vodu mogu biti efikasni u smanjenju mnogih zagađivača, uključujući mikroplastiku.

Redovno brišite prašinu i usisavajte. Uklanjanje viška prašine iz kuhinje može pomoći u smanjenju količine mikroplastičnih vlakana u prašini koja bi mogla kontaminirati vašu hranu, prenosi ordinacija.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari