Bećarac, lako i brzo jelo koje osvaja na prvi zalogaj 1Bećarac, foto: Shutterstock/Sergii Koval

Bećarac je jedno od omiljenih jela sa juga Srbije i Banata, koje osvajaju svojim bogatim ukusom i jednostavnošću pripreme.

Bećarac zauzima posebno mesto u domaćim kuhinjama kao autentično jelo koje je nekada bilo mustra za one koji vole jake, ali ne previše komplikovane ukuse.

Šta je bećarac?

Bećarac je jelo napravljeno uglavnom od paprika, paradajza i luka, ponekad sa dodatkom malo začinjene kobasice ili suvog mesa, ali najčešće vegetarijanski.

Paprika i paradajz se kuvaju zajedno dok ne dobiju bogatu, sočnu teksturu, a sve to začinjeno je po ukusu – od bibera, do ljutih paprika ili suvih začina.

Reč „bećarac“ u ovom slučaju simbolizuje ležerno, ali bogato i veselo jelo, koje je, kažu, nekada bilo omiljeno među „bećarima“ – mladićima bez brige, koji su voleli da se okupljaju i uživaju u jednostavnoj hrani.

Da li se bećarac može zamrznuti i podgrejati?

Bećarac je kao stvoren za čuvanje! Može se bez problema zamrznuti i dugo čuvati u zamrzivaču. Kada želite da ga pojedete, dovoljno je da ga odmrznete i podgrejete na laganoj vatri, uz povremeno mešanje. Ukusi se čak i bolje „slegnu“ nakon što odstoji, pa je ovo jelo i idealno za pripremu unapred.

Podgrevanje ne umanjuje njegov ukus, pa ga možete koristiti kao odličnu bazu za druga jela.
Bećarac kao osnova za druga jela

Bećarac može biti odličan temelj za mnoge specijalitete:

Kao dodatak testenini sa sirom i začinskim biljem

Kao sos za pečeno meso ili roštilj

Kao punjenje za paprike ili patlidžane

U kombinaciji sa jajima za brzi ručak ili večeru

Svojom bogatom, prirodnom aromom i sosastom strukturom bećarac lako može da se uklopi u različite kuhinje i recepte.

Dva jednostavna recepta sa bećarcem

Recept 1: Bećarac tradicionalni

Sastojci:

1 kg paprika (najbolje crvene i zelene)

500 g zrelog paradajza

2 veća crvena luka

3 kašike ulja

So, biber po ukusu

1 kašičica aleve paprike (opciono)

Priprema:
Paprike očistiti i iseći na trakice, luk sitno iseckati. U šerpi zagrejati ulje, pa dodati luk i pržiti dok ne postane staklast. Dodati paprike i dinstati na tihoj vatri oko 20 minuta. Dodati oljušten i iseckan paradajz, so, biber i alevu papriku. Kuvati dok povrće ne omekša i sos se zgusne (još 20-30 minuta). Po želji, začiniti još. Poslužiti toplo, uz hleb ili kao prilog.

Recept 2: Testenina sa bećarcem i sirom

Sastojci:

300 g testenine po izboru

300 ml bećarca (prethodno spremljenog)

100 g rendanog sira (trapist, gauda ili sir sa blagim ukusom)

Sveže začinsko bilje (peršun, bosiljak)

Priprema:
Testeninu skuvati po uputstvu sa pakovanja. Procediti, ali sačuvati malo vode od kuvanja. U tiganju zagrejati bećarac, dodati testeninu i malo vode od kuvanja da se sve sjedini. Mešati na srednjoj vatri oko 2 minuta. Skinuti sa vatre, posuti rendanim sirom i seckanim začinskim biljem. Servirati odmah.
Isterija jela sa bećarcem

Za one koji vole eksperimentisanje, bećarac može biti i zvijezda:

Kao baza za punjene paprike sa sirom i mesom

Umesto klasičnog paradajz sosa na picama i pogačama

Dodajući začine poput dimljene paprike ili čilija, možete napraviti pikantnu varijantu za gurmane

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari