bela pitaFoto: Shutterstock/bravniy

Bela pita je jedan od onih klasičnih starinskih kolača čiji recept se prenosi sa generacije na generaciju. Poznata po svojim laganim, svetlim koricama i bogatom kremastom filu, ova poslastica spaja jednostavne sastojke u desert koji osvaja mekoćom i nežnim ukusom.

Iako na prvi pogled deluje nenametljivo, bela pita je pravi domaći favorit — idealna za slave, praznike ili bilo koju priliku kada želite nešto domaće, provereno i ukusno. Evo recepta, koji prenosimo sa sajta Coolinarika:

Bela pita

Sastojci:

Za testo (kore):

    • 600 g brašna
    • 200 g masti
  • 2 jajeta
  • 200 g šećera
  • 2 praška za pecivo

Za fil:

  • 1 l mleka
  • 6 kašika brašna (ili kombinacija: 2 kašike brašna i 4 kašike gustina)
  • 4 kesice vanilin šećera
  • 2 margarina (ili putera)
  • 500 g šećera u prahu

I još:

Priprema:

  1. Mikserom umutite mast sa šećerom dok smesa ne postane penasta. Zatim dodajte jaja i dobro umutite.
  2. Dodajte brašno i prašak za pecivo. Ako je testo previše suvo, dodajte pola šoljice mleka da bi se lakše rasklagijalo.
  3. Testo podelite na tri jednake loptice (oko 400 g svaka ako koristite ukupno 600 g brašna). Svaku lopticu razvaljajte tanko na pek-papiru, po dimenzijama koje odgovaraju vašem plehu.
  4. Pecite korice na prevrnutom plehu (tako da „leže“ na naličju) – peku se kratko, da ostanu svetle, poput vanilica, ne smeju da porumene.
  5. Za fil, u loncu zagrejte većinu mleka do ključanja. U preostalih nekoliko kašika mleka razmutite brašno (ili kombinaciju brašna i gustina) sa vanilin šećerom. Kada mleko proključa — sipajte razmućenu smesu i kuvajte uz stalno mešanje dok se krem ne zgusne (poput pudinga).
  6. Ostavite krem da se kratko prohladi.
  7. U međuvremenu umutite margarin sa šećerom u prahu penasto. Postepeno dodajte ohlađen krem u margarin. Dobro umutite da krem postane gladak i vazdušast.
  8. Premažite prvu koru filom, pospite sa mlevenim orasima. Položite drugu koru, ponovo nanesite fil i orahe, a zatim i treću koru. Odozgo obilno pospite mlevenim orasima i poravnajte ivice nožem.
  9. Najbolje je da kolač ostavite u frižideru ili na hladnom mestu bar nekoliko sati, a idealno preko noći — da korice fino omekšaju i upiju fil, i svi ukusi se fino sjedine.
  10. Pre serviranja kolač možete posuti dodatnim prah-šećerom ili mlevenim orasima po želji. Prijatno!

Savet:

  • Kao trik da margarin bude fino kremast, prilikom mućenja dodajte 2–3 kašike ključale vode, pa nastavite mućenje – daje mekši i glatkiji fil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari