Foto: Shutterstock/myjourney-kurniawanČokoladna torta već godinama drži titulu omiljene poslastice među ljubiteljima slatkog. Iako postoji bezbroj varijanti čokoladnih torti, klasična kombinacija mekanog biskvita i raskošnog čokoladnog krema najčešće ostaje nenadmašan izbor.
Sa tim u vezi, danas sa vama delimo upravo takav recept – jednostavan, a opet raskošan i savršeno ukusan, piše Citymagazine:
Čokoladna torta
Sastojci:
Za biskvit:
Za krem:
- 300 ml slatke pavlake
- 200 g tamne čokolade
- 50 g šećera u prahu (po želji)
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180°C.
- Otopite čokoladu i maslac na laganoj vatri ili u mikrotalasnoj, pa ostavite da se malo ohladi.
- Umutite jaja i šećer dok ne postanu svetla i kremasta smesa.
- Dodajte otopljenu čokoladu i dobro promešajte.
- U drugoj posudi, pomešajte brašno, prašak za pecivo i so, pa lagano dodajte u čokoladnu smesu.
- Sipajte u podmazan kalup i pecite 25-30 minuta, pa ostavite da se ohladi.
- Otopite čokoladu na laganoj vatri ili u mikrotalasnoj.
- Umutite slatku pavlaku dok ne dobije čvrst oblik.
- Polako dodajte otopljenu čokoladu i mešajte dok se sve ne sjedini.
- Kada je biskvit ohlađen, presecite ga na pola.
- Na donji deo stavite polovinu krema, pa poklopite gornjim delom biskvita.
- Prekrijte ostatkom krema i ukrasite po želji (čokoladnim mrvicama, voćem, orašastim plodovima…).
- Ostavite tortu u frižideru najmanje 2-3 sata ili, idealno, preko noći kako bi se svi ukusi fino povezali. Secite tortu na željeni oblik i uživajte! Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


