tortaFoto: Shutterstock/myjourney-kurniawan

Čokoladna torta već godinama drži titulu omiljene poslastice među ljubiteljima slatkog. Iako postoji bezbroj varijanti čokoladnih torti, klasična kombinacija mekanog biskvita i raskošnog čokoladnog krema najčešće ostaje nenadmašan izbor.

Sa tim u vezi, danas sa vama delimo upravo takav recept – jednostavan, a opet raskošan i savršeno ukusan, piše Citymagazine:

Čokoladna torta

Sastojci:

Za biskvit:

  • 200 g tamne čokolade
  • 150 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 4 jajeta
  • 100 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • Prstohvat soli

Za krem:

  • 300 ml slatke pavlake
  • 200 g tamne čokolade
  • 50 g šećera u prahu (po želji)

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 180°C.
  2. Otopite čokoladu i maslac na laganoj vatri ili u mikrotalasnoj, pa ostavite da se malo ohladi.
  3. Umutite jaja i šećer dok ne postanu svetla i kremasta smesa.
  4. Dodajte otopljenu čokoladu i dobro promešajte.
  5. U drugoj posudi, pomešajte brašno, prašak za pecivo i so, pa lagano dodajte u čokoladnu smesu.
  6. Sipajte u podmazan kalup i pecite 25-30 minuta, pa ostavite da se ohladi.
  7. Otopite čokoladu na laganoj vatri ili u mikrotalasnoj.
  8. Umutite slatku pavlaku dok ne dobije čvrst oblik.
  9. Polako dodajte otopljenu čokoladu i mešajte dok se sve ne sjedini.
  10. Kada je biskvit ohlađen, presecite ga na pola.
  11. Na donji deo stavite polovinu krema, pa poklopite gornjim delom biskvita.
  12. Prekrijte ostatkom krema i ukrasite po želji (čokoladnim mrvicama, voćem, orašastim plodovima…).
  13. Ostavite tortu u frižideru najmanje 2-3 sata ili, idealno, preko noći kako bi se svi ukusi fino povezali. Secite tortu na željeni oblik i uživajte! Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari