Foto: Shutterstock/TimolinaAko tražite recept koji uvek uspeva, miriše na detinjstvo i savršeno ide uz pire krompir, testeninu ili pirinač, ćufte u sosu su uvek pun pogodak!
Sočne, mekane i aromatične, ćufte u sosu idealne su za porodični ručak ili za dane kada želite pravu domaću utešnu hranu. Evo recepta:
Ćufte u sosu
Sastojci (za 4 osobe):
Za ćufte:
- 500 g mešanog mlevenog mesa (junetina i svinjetina)
- 1 glavica luka (sitno seckana ili rendana)
- 2 čena belog luka (usitnjena)
- 1 jaje
- 3 kašike prezli
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- ½ kašičice suvog začina
- 1 kašičica slatke mlevene paprike
- Malo svežeg peršuna (opciono)
Za sos:
- 3 kašike ulja
- 1 kašika brašna
- 1 kašika aleve paprike
- 300 ml paradajz soka ili pasirani paradajz
- 300–400 ml vode
- 1 lovorov list
- ½ kašičice šećera (za balans ukusa)
- So i biber po ukusu
- Po želji: malo bosiljka ili origana
Priprema:
- U velikoj posudi pomešajte mleveno meso, sitno seckan luk, beli luk, jaje, prezle i sve začine.
- Sve dobro sjedinite rukama dok masa ne postane kompaktna.
- Oblikujte male, jednake ćuftice (veličine oraha). Ako se smesa lepi, pokvasite ruke vodom.U dubljem tiganju zagrejte malo ulja i lagano propržite ćufte sa svih strana, samo da dobiju koricu.
- U drugoj šerpi zagrejte ulje, dodajte kašiku brašna i mešajte dok lagano ne porumeni.
- Dodajte alevu papriku, odmah promešajte, pa nalijte paradajz sok.
- Kada se sjedini, dodajte vodu, lovorov list, so, biber i malo šećera.
- Sos dovedite do ključanja.
- Pažljivo dodajte ćufte u ključali sos.
- Smanjite vatru i kuvajte oko 25–30 minuta, povremeno protresajući šerpu. Sos treba da se zgusne i fino prekrije ćufte.
- Probajte i po potrebi dodatno začinite. Po želji, možete dodati malo svežeg peršuna pred serviranje.
- Gotove ćufte u sosu poslužite uz pire krompir, pirinač, kuvanu testeninu, palentu ili običnu domaću lešinju. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


