ćufteFoto: Shutterstock/Timolina

Ako tražite recept koji uvek uspeva, miriše na detinjstvo i savršeno ide uz pire krompir, testeninu ili pirinač, ćufte u sosu su uvek pun pogodak!

Sočne, mekane i aromatične, ćufte u sosu idealne su za porodični ručak ili za dane kada želite pravu domaću utešnu hranu. Evo recepta:

Ćufte u sosu

Sastojci (za 4 osobe):

Za ćufte:

  • 500 g mešanog mlevenog mesa (junetina i svinjetina)
  • 1 glavica luka (sitno seckana ili rendana)
  • 2 čena belog luka (usitnjena)
  • 1 jaje
  • 3 kašike prezli
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • ½ kašičice suvog začina
  • 1 kašičica slatke mlevene paprike
  • Malo svežeg peršuna (opciono)

Za sos:

  • 3 kašike ulja
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika aleve paprike
  • 300 ml paradajz soka ili pasirani paradajz
  • 300–400 ml vode
  • 1 lovorov list
  • ½ kašičice šećera (za balans ukusa)
  • So i biber po ukusu
  • Po želji: malo bosiljka ili origana

Priprema: 

  1. U velikoj posudi pomešajte mleveno meso, sitno seckan luk, beli luk, jaje, prezle i sve začine.
  2. Sve dobro sjedinite rukama dok masa ne postane kompaktna.
  3. Oblikujte male, jednake ćuftice (veličine oraha). Ako se smesa lepi, pokvasite ruke vodom.U dubljem tiganju zagrejte malo ulja i lagano propržite ćufte sa svih strana, samo da dobiju koricu.
  4. U drugoj šerpi zagrejte ulje, dodajte kašiku brašna i mešajte dok lagano ne porumeni.
  5. Dodajte alevu papriku, odmah promešajte, pa nalijte paradajz sok.
  6. Kada se sjedini, dodajte vodu, lovorov list, so, biber i malo šećera.
  7. Sos dovedite do ključanja.
  8. Pažljivo dodajte ćufte u ključali sos.
  9. Smanjite vatru i kuvajte oko 25–30 minuta, povremeno protresajući šerpu. Sos treba da se zgusne i fino prekrije ćufte.
  10. Probajte i po potrebi dodatno začinite. Po želji, možete dodati malo svežeg peršuna pred serviranje.
  11. Gotove ćufte u sosu poslužite uz pire krompir, pirinač, kuvanu testeninu, palentu ili običnu domaću lešinju. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari