Uskoro počinje vreme posta kada većina nas u jelovnik svrsta ribu. U kojoj ribi se nalazi najveća količina dragocenih omega-3 masnih kiselina, otkriva bečki profesor Hademar Bankhofer.
Apsolutno najbolja riba jeste i ostaće haringa. Ova ukusna riba iz Severnog mora može da se pripremi i jede na mnoge načine. Njen sadržaj belančevina protiv stresa i za imunitet je doduše samo prosečan, međutim, njen udeo omega-3 i omega-6 masnih kiselina je vrhunski. S druge strane nije baš sredstvo za mršavljenje, jer u 100 grama sadrži 233 kilokalorije.
Riba koja će vam pomoći u mršavljenju je tunjevina koja u 100 grama sadrži 76 kilokalorija. Ona nas snabdeva značajnom količinom belančevina i time je idealna za ljude pod stresom.
Na rang-listi najzdravijih riba na trećem mestu nalazi se skuša koja je ranije važila za ribu za siromahe. Ova ukusna riba je sa 182 kilokalorije i visokim udelom omega-3 masnih kiselina idealna riba za zdrav krvni pritisak, jer proteini skuše čine krvne sudove elastičnim.
Ostale ribe koje podstiču zdravlje su nekalorična legbaba, crni bakalar, list, losos, grgeč. Sve ove ribe nam pružaju dragocene belančevine koje se nadaleko bolje vare od ribljih belančevina. Riblje belančevine sadrže onu kombinaciju amino-kiselina koje su potrebne za izgradnju naših mišića.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


