Foto: Instagram/ @fornosantacaterinaVešte ruke usmeravaju nesigurne pokrete početnika kroz mekano, elastično testo, pomažući im da fokaču pažljivo polože u pleh pre nego što je obogate sočnim paradajzom i belim lukom. Zatim se posipa sušenim origanom i obilno zaliva maslinovim uljem, nakon čega je spremna za pečenje u peći na drva.
Učiteljica je Grazijela Inkampo, 89-godišnjakinja koju bi mogli nazvati italijanskim odgovorom na kulinarsku ikonu Džuliju Čajld. Ona i njena prijateljica iz detinjstva, 88-godišnja Tereza Kalija, postale su senzacije na društvenim mrežama, privlačeći milione pregleda na Instagramu i bezbroj posetilaca najstarije pekare u italijanskoj regiji Pulja, izveštava CNN.
Instagram zvezde
Njihovi neobični video snimci prikazuju ih kako plešu uz elektronsku muziku, sviraju gitaru i mešaju margarite – ni manje ni više nego u karioliju. U jednom videu, napunili su veknu hleba dugačku jedan metar svežom straćatelom, rendanim paradajzom i sve to prelili šunkom. Za lekciju o pravljenju parmiđane, Kalija je obukla stari ratni šlem, dok je Inkampo nosila žute naočare dok su pržili patlidžan, mešajući smesu od jaja viljuškom pričvršćenom za bušilicu. Predivno!
View this post on Instagram
Radnja se odvija u senovitom dvorištu sa srednjovekovnim lukom, koje se nalazi preko puta pekare Antiko Forno Santa Katerina, osnovane 1307. godine u gradu Altamuri. Sve je to deo posebnog programa pekare pod nazivom „Iskustvo hleba“, kulinarskog putovanja kroz istoriju, pečenje, pravljenje sira i biljnu medicinu, prenosi Index.hr.
Ali ne morate da idete na obilazak da biste probali delikatese. Jela pripremljena za video zapise dele se sa gostima koji sede za stolovima u dvorištu, uživajući u fokači, orekijete testenini i sendvičima iz pekare. Red za ulazak u malu prodavnicu ponekad se proteže niz celu uličicu i na glavnu pešačku ulicu. Kada je gužva, Inkampo i Kalija pune poslužavnik sveže pečenim krekerima i služe ih onima koji čekaju.
„Sve je bilo ukusno!“
Mnogi posetioci, poput Galine Nankove iz Plovidbe, Bugarska, otkrili su pekaru preko društvenih mreža. „Shvatila sam to kao znak. U roku od mesec dana, planirala sam putovanje u Bari sa svojim dečkom“, napisala je. „Potrudila sam se da dodam Altamuru — a posebno Forno Santa Katerinu — na našu listu mesta za posetu.“
View this post on Instagram
Posetioci su oduševljeni kada upoznaju bake, koje zajedno imaju 45 unučadi. „Nisam očekivala da će biti tako divno! Mesto je autentično, ništa nije preuređeno za turizam. Moja porodica i ja smo seli na ručak, uz hleb i fokaču pečene u peći Santa Katerina, kao i orekijete sa paradajz sosom i pečenom piletinom. Za desert smo imali domaće kolačiće. Sve je bilo ukusno!“, rekla je Julijana Nardela iz Brazila, koja je posetila ranije ove godine. „I veliko iznenađenje: Grazijela i Tereza su bile tamo! Bile su veoma ljubazne.“
Sve je počelo kao šala
Viralni video snimci su počeli „kao neka vrsta šale“, kaže Đakomo Baratini, pranećak gospođe Inkampo, koji sadržaj snima svojim ajfonom. On i grupa prijatelja bili su razočarani zatvaranjem najstarije pekare u gradu, pa su odlučili da nešto preduzmu povodom toga. Udružili su svoje resurse i ponovo je otvorili 2023. godine.
Baratini je angažovao svoju prabaku i njenu prijateljicu da pomognu u širenju vesti svojim zaraznim smislom za zabavu. None su toliko uživale u snimanju da je to postao svakodnevni ritual.
„Dve monahinje su veoma smešne i srećne svakog dana. Mnogo se smeju, mnogo se osmehuju. To je njihova životna filozofija“, objašnjava Baratini. „Pomislila sam: ‘Zašto ne povezati tradicionalnu hranu sa njihovom filozofijom – da su male stvari dobre.’“ Svaki dan se pretvara u video demonstraciju kuvanja, prazničnu čestitku ili, kao u slučaju smrti pape Jovana Pavla II, poruku saučešća. „Pitam ih svaki dan, šta želite da radite? I mi to radimo.“
Ambasadori zaboravljenog grada
U tom procesu, Inkampo i Kalija postale su nezvanični ambasadori ovog grada od 70.000 stanovnika, koji turisti retko posećuju. Dok su obližnji Matera i Alberobelo postali turističke destinacije koje se moraju posetiti, Altamuru su zaobišli čak i mnogi Italijani, uprkos tome što je poznata po čoveku iz Altamure, fosilizovanom neandertalcu otkrivenom u blizini 1993. godine. Sve se promenilo dolaskom videa.
View this post on Instagram
Dve zvezde su odrasle u selu grada, učeći tajne poljoprivrede i kuvanja od malih nogu. Majka gospođe Inkampo joj je prenela generacijama staru tajnu kvasca. Pomešan sa brašnom od tvrde pšenice i pečen u drevnoj peći, postaje Pane di Altamura, hleb sa hrskavom korom i orašastim središtem.
Zahvaljujući svojoj izdržljivosti, ovaj hleb je bio osnovna hrana drevnih poljoprivrednika i pastira. Danas nosi sertifikat EU o zaštićenoj oznaki porekla, što znači da se pravi hleb može napraviti samo u Altamuri sa lokalnim sastojcima. U prošlosti, porodice bi mesili hleb kod kuće, a zatim ga nosile u jednu od gradskih komercijalnih peći da se ispeče, obeležavajući svoje vekne jedinstvenim pečatom.
„Nije stvar u novcu“
Iako pečati više nisu potrebni, oni su deo tradicije koju Baratini želi da sačuva. „Razmišljao sam o prodaji preko interneta, ali nije samo stvar u novcu. Želim da ljudi dođu ovde i vide kako se pravi hleb. U suprotnom, ne možete ga razumeti.“
Njujorčani Ilejn Tanela i njen suprug Damir Uzuniz se slažu, prijavivši se za četvoročasovno „Iskustvo hleba“. „Zvučalo je kao odličan način da se provede dan, vidi peć stara vekovima i doživi lokalna mlekara gde se prave mocarela i burata“, rekla je Tanela. Posetu je opisala kao „jednostavno zapanjujuću“, od degustacije tople brioš lepinje do neuspelog pokušaja pravljenja orekijeta, gde su im none nežno dale do znanja da njihove „male uši“ nisu baš u redu.
View this post on Instagram
Nastavili su obilazak posetom lokalnoj pijaci i obližnjoj porodičnoj fabrici sira Dičeka, gde su posmatrali kako proizvođač sira treće generacije Anđelo Antonio Dičeka bere svežu straćatelu i vezuje je u čvorove za najbolje restorane u regionu.
Očuvanje tradicije
Za mnoge posetioce, tezga Pjerina Karlučija bila je omiljena stanica. Karluči je lokalna legenda, poznat po svojim biljnim lekovima, ali i po neverovatnom gostoprimstvu. Kada ga je Tanela pitala kako da kuva lokalne puževe, insistirao je da mu se ona i njen muž pridruže na večeri jer ih je njegova žena upravo tog dana pripremala.
Takvo gostoprimstvo je karakteristično za Altamuru. Baratini (32) i njegovi prijatelji napustili su poslove u velikim gradovima i vratili se da ožive svoj rodni grad. „Volim svoj grad“, rekao je. „Želim da ljudi iskuse pravi život, ovo pravo mesto.“
Ranije ove godine, crkvene starešine su ih zamolile da pomognu u obezbeđivanju budućnosti poslastičarnice „Pasticceria delle Monache“, gde monahinje peku kolače od badema od 1597. godine. Baratini i njegovi prijatelji su preuzeli posao kako bi sačuvali tradiciju, dodali neke moderne detalje poput sladoleda i kafe, i zvanično su otvoreni krajem jula. Naravno, poslastičarnica ima svoj Instagram profil. Ali bez none, teško je konkurisati.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


