parmiđanaFoto: Shutterstock/Food magic

Ako vam treba ideja za brz, ukusan ručak bez mesa u kojem će uživati cela porodica, italijanska parmiđana je pravi izbor — jednostavno jelo puno ukusa koje preporučuje i čuveni kuvar Đenaro Kontaldo.

Domaći paradajz sos u kombinaciji sa patlidžanom, parmezanom i hrskavim slojem prezli i mocarele je prava rapsodija ukusa. Detaljan recept, koji prenoismo sa sajta Miss7, pogledajte u nastavku:

Italijanska parmiđana

Sastojci:

  • 3 patlidžana
  • 800g konzerviranog oljuštenog paradajza
  • so
  • sveže mleveni crni biber
  • 9 kašika maslinovog ulja
  • 1 crni luk
  • 1 beli luk
  • 1 kašičica origana
  • 1/2 šolje svežeg bosiljka
  • 3/4 šolje parmezana
  • 200 g mocarele
  • 1/4 šolje prezli

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 200 stepeni.
  2. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju, dodajte seckani luk, beli luk i origano. Pržite nekoliko minuta dok luk ne dobije lepu zlatnožutu boju.
  3. Dodajte seckani pelat, so i biber i seckani sveži bosiljak. Kuvajte oko 15 minuta na laganoj vatri, povremeno mešajući.
  4. Stavite isečen patlidžan u drugi zagrejani tiganj, posolite ga i premažite obe strane maslinovim uljem. Pecite po nekoliko minuta sa svake strane dok ne porumeni.
  5. Lagano premažite vatrostalnu posudu uljem i dodajte sloj paradajz sosa. Stavite jedan sloj patlidžana i pospite parmezanom. Dodajte paradajz sos, sloj patlidžana i parmezan. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
  6. Na kraju, obilno pospite parmezanom, prezlama i seckanom mocarelom. Pecite oko 30 minuta. Poslužite toplo i uživajte. Prijatno!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari