
Ako vam treba ideja za brz, ukusan ručak bez mesa u kojem će uživati cela porodica, italijanska parmiđana je pravi izbor — jednostavno jelo puno ukusa koje preporučuje i čuveni kuvar Đenaro Kontaldo.
Domaći paradajz sos u kombinaciji sa patlidžanom, parmezanom i hrskavim slojem prezli i mocarele je prava rapsodija ukusa. Detaljan recept, koji prenoismo sa sajta Miss7, pogledajte u nastavku:
Italijanska parmiđana
Sastojci:
- 3 patlidžana
- 800g konzerviranog oljuštenog paradajza
- so
- sveže mleveni crni biber
- 9 kašika maslinovog ulja
- 1 crni luk
- 1 beli luk
- 1 kašičica origana
- 1/2 šolje svežeg bosiljka
- 3/4 šolje parmezana
- 200 g mocarele
- 1/4 šolje prezli
Priprema:
- Zagrejte rernu na 200 stepeni.
- Zagrejte maslinovo ulje u tiganju, dodajte seckani luk, beli luk i origano. Pržite nekoliko minuta dok luk ne dobije lepu zlatnožutu boju.
- Dodajte seckani pelat, so i biber i seckani sveži bosiljak. Kuvajte oko 15 minuta na laganoj vatri, povremeno mešajući.
- Stavite isečen patlidžan u drugi zagrejani tiganj, posolite ga i premažite obe strane maslinovim uljem. Pecite po nekoliko minuta sa svake strane dok ne porumeni.
- Lagano premažite vatrostalnu posudu uljem i dodajte sloj paradajz sosa. Stavite jedan sloj patlidžana i pospite parmezanom. Dodajte paradajz sos, sloj patlidžana i parmezan. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
- Na kraju, obilno pospite parmezanom, prezlama i seckanom mocarelom. Pecite oko 30 minuta. Poslužite toplo i uživajte. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.