lignjeLignje, foto: Nano Calvo / VWPics / Profimedia

Nisu svi imali sreću da već budu na moru, ali to ne znači da ne mogu uživati u ukusu savršeno pripremljenih lignji i kod kuće.

Iako većina domaćinstava koristi zamrznute lignje, uz nekoliko trikova i pažljiv postupak pripreme, i one mogu biti meke, ukusne i hrskave – baš kao iz omiljenog restorana.

Ključ za savršene lignje kod kuće leži u pažljivom odmrzavanju, kratkoj termičkoj obradi i jednostavnim, ali aromatičnim dodacima.

Uz maslinovo ulje, beli luk i limun, lako se može doći do morskog ugođaja, čak i ako ste daleko od obale.

Prvo i osnovno: pravilno odmrzavanje

Najveća greška kod pripreme lignji je naglo odmrzavanje.

Da bi lignje zadržale teksturu i ukus, najbolje ih je izvaditi iz zamrzivača i staviti u frižider da se postepeno odmrznu tokom noći. Ako nemate toliko vremena, mogu se staviti u posudu s hladnom vodom, ali nikako ne u toplu – to ih može učiniti gumenastim.

Nakon odmrzavanja, važno ih je dobro ocediti i osušiti papirnim ubrusom – višak vode može pokvariti rezultat, posebno ako se prže.

Recept 1: Pržene lignje sa tartar sosom

Sastojci:

500 g odmrznutih lignji (prstenovi ili ceo trup isečen na kolutove)

100 g brašna

1 kašika gustina (skroba)

So, biber

Limun za posluženje

Ulje za prženje (suncokretovo ili kikirikijevo)

Priprema:

Lignje dobro osušiti ubrusom. U činiji pomešati brašno, gustin, prstohvat soli i malo bibera.

Uvaljati lignje u brašno sa svih strana.

U tiganju zagrejati ulje (najbolje u dubokom tiganju ili manjoj šerpi) dok ne postigne temperaturu od oko 180 °C. Test može biti drvena čačkalica – ako oko nje krenu mehurići, ulje je spremno.

Pržiti lignje u malim turama po 2–3 minuta, dok ne postanu zlatne i hrskave.

Izvaditi na papir da upije višak ulja, poslužiti odmah uz kriške limuna i domaći tartar sos.

Savet: Lignje nikada ne treba prekuvati – čim porumene, treba ih vaditi, jer dužim prženjem postaju žilave.

Recept 2: Lignje na žaru sa belim lukom i peršunom

Sastojci:

500 g očišćenih lignji (trupovi i kraci)

2 čena belog luka

Veza peršuna

3 kašike maslinovog ulja

So, biber

Limun

Priprema:

Lignje dobro posušiti i blago zaseći nožem s gornje strane da upiju marinadu.

U činiji pomešati maslinovo ulje, sitno seckan beli luk, peršun, so i biber. Dodati lignje i ostaviti da odstoje 20–30 minuta.

Zagrejati grill tiganj ili roštilj i peći lignje po 1–2 minuta sa svake strane, dok ne dobiju tragove pečenja i omekšaju.

Poslužiti uz krišku limuna i laganu salatu.

Savet: Ako se koriste kraći lignji, najbolje ih je prethodno zaseći kako se ne bi savili i teško pekli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari