Foto: Shutterstock/Elena VeselovaIako izgleda poput žitarice i često se meša sa njima, kinoa je zapravo pseudožitarica, odnosno „lažna“ žitarica. Blagog orašastog ukusa i hrskave teksture, ona svakom jelu daje zanimljivu notu, a u nastavku otkrijte kako da je pravilno skuvate, te kombinujete sa drugim namirnicama.
Ovu kulturu iz porodice Amaranthacea ljudi koriste za hranu više od 4.000 godina, posebno u Peruu, Čileu i Argentini. Zajedno sa kukuruzom, kinoa se smatrala osnovnom hranom Inka, piše Punkufer.hr.
Lako se uzgaja i obezbeđuje brojne hranljive materije. Na primer, ona je kompletan izvor proteina – sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, pa se konzumacija kinoe preporučuje svima, a posebno veganima i vegetarijancima.
U 100 grama kuvane kinoe naći ćete oko 120 kalorija i oko 5 grama proteina biljnog porekla.
Ne sadrži gluten, pa se preporučuje i osobama koje boluju od celijakije ili izbegavaju da jedu hranu sa ovom supstancom. Takođe sadrži brojne druge hranljive materije, kao što su vitamini E i B6, magnezijum, gvožđe i cink.
Zašto je dobro jesti kinou?
- Kinoa je dobar izvor dijetalnih vlakana, koja pomažu u snižavanju nivoa lošeg holesterola i poboljšavaju varenje.
- Sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, tako da dobro zasićuje i smatra se saveznikom za mršavljenje i održavanje zdrave telesne težine.
- Sadrži i razne antioksidante, kao što su saponini, polifenoli i flavonoidi, koji sprečavaju štetno dejstvo slobodnih radikala u telu.
- Sadrži i neke omega-3 i omega-6 masne kiseline, koje štite srce i kardiovaskularni sistem.
- Ima relativno nizak glikemijski indeks, pa se njena konzumacija preporučuje dijabetičarima.

Bela, crvena i crna kinoa
Kinoa ima ukus orašastih plodova i meku teksturu sa primesama hrskanja. U marketima možete naći belu, crvenu i crnu kinou, a postoje i mešavine sva tri tipa. Evo koja kinoa je najbolja za koje jelo:
Bela kinoa je najčešći izbor u prodavnicama, najmekše je i blago mekane teksture i služi se kao prilog umesto pirinča i drugih sličnih priloga. Možete je kombinovati sa svežim i termički obrađenim povrćem, različitim vrstama mesa i morskih plodova, kao i orasima i semenkama.
Tokom kuvanja, crvena kinoa počinje da dobija braonkastu nijansu. Ima jači zemljani ukus od bele kinoe i robusniju teksturu. Dobro čuva oblik tokom kuvanja, pa se najčešće dodaje toplim i hladnim salatama, a isto važi i za crnu kinou.
Kinou možete dodati u supe i variva, od nje praviti slane i slatke kaše, kao i razne vegetarijanske pljeskavice.
Kako pravilno skuvati kinou?
Obavezno isperite kinou pod mlazom hladne čiste vode pre kuvanja i dobro je ocedite. Trebaće vam oko 20 minuta da je skuvate.
Kinoa se kuva u vodi u odnosu 1:2, što znači da treba da pomešate jednu šolju oprane i oceđene kinoe sa dve šolje vode. Ako želite da dodate dubinu i slojevitost ukusa, kuvajte je u bujonu od povrća ili mesa.
Prilikom kuvanja možete dodati i začine po želji – sve od čili papričice do lovorovog lista.
Uživajte u ovoj zdravoj i ukusnoj namirnici!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


