Šta je kinoa i koliko je korisna po naše zdravlje? 1Foto: Shutterstock / Ira Shpiller

Kinoa je pored crne čokolade, avokada, konoplje, badema jedna od najpoznatijih super namirnica na svetu.

Ona spada u grupu žitarica (pseudo žitarica) i obiluje proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima i smatra se nutritivno najvrednijom namernicom na planeti.

Ono što je bitno napomenuti jeste da je kinoa bez glutena, pa mogu da je koriste osobe koje pate od celijaklije.

Kinoa je vrlo hranljiva i odličan je izvor proteina, biljnog proteina koji je po naše telo zdraviji od životinjskog proteina i u ovoj žitarici ga ima u izobilju pa je postala odlična zamena za unos mesa osobama koje ga ne konzumiraju.

Ova žitarica takođe može biti odlična zamena za pirinač ili sočivo, i dati vašim jelima potpuno nov ukus.

Nutritivna vrednost kinoe na količinu od 100 g:

  • Energetska vrednost 368 kCal
  • Protein 14,2g
  • Ugljeni hidrati 64g
  • Vlakna 7g
  • Masti 6g

Jako bogata mineralima kao što su magnezijum, mangan, gvožđe, bakar, fosfor, cink, selen, kalijum i kalcijum, dok od vitamina sadrži vitamine B kompleksa kao i vitamin E.

Važno je znati da je kinoa odličan izvor omega 3 masnih kiselina koje su od izuzetnog značaja za naš organizam.

Priprema:

U zavisnosti od jela koje spremate, potrebno je da se prethodno skuva kinoa.

U šerpicu sipajte dve šolje vode, i jednu šolju kinoe (odnosa radi) i pustite da proključa, nakon toga ostavite još 10-15 minuta na smanjenoj vatri i dodajte jelu koje spremate.

Prednosti:

  • Reguliše krvni pritisak
  • Reguliše holesterol
  • Smanjuje rizik od nastanka dijabetesa
  • Poboljšava probavu.

Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari