Kako se nemačka nauka izborila za otvoreni pristup (2. deo) 1

Wiley i Project DEAL će takođe pokrenuti novi interdisciplinarni časopis sa otvorenim pristupom, a organizovaće i godišnji simpozijum za mlade naučnike o budućnosti komunikacija u istraživanjima, između ostalog.

„Ovo je prilično impresivno“, kaže Robert-Jan Smits, specijalni izaslanik Evropske komisije za otvoreni pristup.
„Ovo je veliki dan za nemačku nauku, veliki dan za evropsku nauku, i veliki dan za nauku u svetu.“

Poznavaoci prilika veruju da će ugovor sa spomenutim američkim izdavačem naučne literature da pojača pritisak na druga dva giganta iz ove oblasti sa kojima Project DEAL vodi pregovore: Elsevier-om i Springer-om. Iako postoji transnacionalni ugovor sa drugom kućom i pregovori traju i dalje, pregovori sa Elsevier-om su u zastoju, dok je na stotine nemačkih istraživačkih institucija izgubilo pristup njihovim časopisima – uključujući i Društvo Maks Plank.

Kako se nemačka nauka izborila za otvoreni pristup (2. deo) 2

Pregovori sa kućom Wiley su trajali toliko dugo zbog teškoće oko usaglašavanja detalja, objašnjava Majer. Ovo je jedan od primera: postignuti dogovor se odnosi na sve studije čiji autor za kontakt (corresponding author) radi u nekoj od nemačkih institucija; međutim, šta ako ih je dvojica, ili ako autor za kontakt promeni poslodavca u periodu nakon predaje rada a pre objavljivanja?

Majer kaže da su pronađena rešenja za mnoge nedoumice, ali da je bilo nemoguće predvideti svaki scenario.

„Fraza koja se najčešće pojavljuje u ovom ugovoru je u dobroj veri“, zaključuje jedan od pregovarača.

U saradnji sa Centrom za promociju nauke, „Danas“ predstavlja izabrane priče sa naučnopopularnog portala elementarium.cpn.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari