Agencija za sprečavanje korupcije angažovala "Maks stratedžik", koji je u Nišu zakupio prostor u kojem su se navodno kupovali glasovi za SNS, da "upravlja" njenim digitalnim platformama 1Foto: N1/ Beta

Agencija za sprečavanje korupcije, kao državni organ, angažovala je agenciju „Maks stratedžik“, koja je zakupila prostor za kol centar SNS u Sportskom centru „Čair“ u Nišu, gde su se po krivičnoj prijavi opozicije kupovali glasovi birača na izborima 17. decembra, da „upravlja njenim digitalnim platformama“, saznaje Danas.

Agencija je pred decembarske izbore, sredinom oktobra ove godine, a nakon javne nabavke, zaključila ugovor sa „Maks stratedžikom“ da u naredna dva meseca upravlja njenim „digitalnim medijskim komunikacijama, preko različitih onlajn kanala, uključujući socijalne mreže Fejsbuk i Instagram“, za šta je izdvojeno 480.000 dinara.

Zoran Gavrilović, izvršni direktor BIRODI-ja, najavljuje da će o slučaju izbora ovog „neetičkog učesnika“ u toj javnoj nabavci, koja inače treba da bude instrument borbe protiv korupcije i jačanje integriteta, podneti izveštaj Svetskoj asocijaciji za istraživanje javnog mnjenja.

Đorđe Stanković, narodni poslanik i kandidat na listi „Srbija protiv nasilja“, podneo je ranije policiji krivičnu prijavu zbog sumnje da je u kol centru SNS u SC „Čair“ na dan vanrednih parlamentarnih izbora 17. decembra izvršeno krivično delo davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem, iz člana 156. Krivičnog zakonika Srbije.

Agencija za sprečavanje korupcije angažovala "Maks stratedžik", koji je u Nišu zakupio prostor u kojem su se navodno kupovali glasovi za SNS, da "upravlja" njenim digitalnim platformama 2
Foto: Danas Online

Prema njihovim informacijama, tu su se „nalazili ljudi koji su organizovali plaćanje glasova za listu SNS, a birači koji su glasali dolazili da im se ‘na ruke’ isplati novac“.

Kupljenim glasačima je navodno isplaćivano po 9.000 dinara, mada ne svima isto, govorili su nepotvrđeni podaci.

U ovom centru je pred izbore organizovano i telefonsko „anketiranje“ građana Niša, kojim je proveravano i da li će oni glasati za SNS, a „anketari“ su, po izveštavanju medija, bili radnici gradskog javnog sektora.

Agencija za sprečavanje korupcije angažovala "Maks stratedžik", koji je u Nišu zakupio prostor u kojem su se navodno kupovali glasovi za SNS, da "upravlja" njenim digitalnim platformama 3
Đorđe Stanković: Foto Narodna stranka

Prostor u kojem je centar smešten iznajmio je beogradski „Maks stratedžik“, i to samo u vreme izbora, na dva meseca, od 30. oktobra do 30 decembra, plativši za to 240.000 dinara.

U ugovoru između Agencije za sprečavanje korupcije i „Maks stratedžika“, zaključenom 11. oktobra, u koji je Danas imao uvid, navodi se da je ova beogradska firma izabrana na javnoj nabavci na koju se ne primenjuje Zakon o javnim nabavkama jer je „dala najpovoljniju ponudu“.

„Maks stratedžik“, prema ugovoru, između ostalog ima obavezu da upravlja nalozima Agencije na Fejsbuku i Instagramu, producira kratke video sadržaje na socijalnim mrežama, kao i da „svakodnevno kontroliše komentare i postove korisnika, sa ciljem odgovora na upite i stvaranja interakcije“.

„Imajući u vidu da se rad na društvenim mrežama odvija u on- line okruženju, u kome može doći do razmene ličnih ili poverljivih podataka, informaciono- tehnoloških problema i sigurnosnih izazova, neophodno je da Pružalac usluga („Maks stratedžik“, prim. aut.) poseduje relevantno znanje i iskustvo za uspešno upravljanje i u takvim uslovima. Pružalac usluge u obavezi je da u potpunosti garantuje primenu odgovarajućih tehničkih, organizacionih i kadrovskih mera, na način koji obezbeđuje da se obrada podataka o ličnosti vrši u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i da se obezbeđuje zaštita prava lica na koje se podaci odnose“, navodi se u ugovoru koji su potpisali direktori Agencije i „Maks stratedžika“, Dejan Damnjanović i Marko Petrović.

Izvršni direktor BIRODI Gavrilović, koji je i nacionalni koordinator Svetske asocijacije za istraživanje javnog mnjenja, kaže da bi njegov izveštaj o ovom slučaju, koji priprema, trebalo da se nađe u Godišnjem izveštaju asocijacije o stanju istraživanja javnog mnjenja u svetu.

Agencija za sprečavanje korupcije angažovala "Maks stratedžik", koji je u Nišu zakupio prostor u kojem su se navodno kupovali glasovi za SNS, da "upravlja" njenim digitalnim platformama 4
Zoran Gavrilović: Foto Medija centar

„Zapanjujuće je da se u Agenciji za sprečavanje korupcije nije vodilo računa ko će dobiti javnu nabavku da za nju radi bilo koji posao, a da sama javna nabavka, u samoj konkursnoj dokumentaciji, nije imala kriterijume koji će garantovati da ponuđač nema rizičnu poslovnu biografiju. Od Agencije se očekuje da ima etičke kriterijume koji bi sprečili ovakve ishode. Ovakvim, blago rečeno neodgovornim organizovanjem javne nabavke, Agencija je stimulisala neetično ponašanje“, kaže on za Danas.

Prema njegovoj oceni, „organizovanje“ kol centara SNS, „anketiranje“ u kojem je potencijalno prekršen Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i podnošenje krivične prijave zbog sumnje da su se u niškom kol centru kupovali glasovi čini „Maks stratedžik“- „neetičkim učesnikom konkursa“.

„’Maks stratedžik, koji karateriše izuzetno brz poslovni uspeh, aktivni je učesnik izbora na strani Srpske napredne stranke. To jeste pravo dotične agencije, ali ne i da bude organizator kol centara u kojima je, po svoj prilici, narušavan Zakon o zaštiti podataka o ličnosti ili gde se angažuju zaposleni iz niške lokalne samouprave i javnog sektora da budu ‘anketari’. Pritom, nije reč o stvarnom anketiranju, već o pseudo istraživaju koje je imalo manipulativnu funkciju, a veliko je pitanje i odakle navodnim anketarima podaci o građanima“, kaže Gavrilović.

Prema podacima Agencije za privredne registre, „Maks stratedžik“ je osnovan 25. oktobra 2019. za „istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja“, sa ulogom od 1.000 dinara, a njen direktor je Marko Petrović.

Poslovni prihod ove agencije 2020. godine bio je 11.785.000 dinara, da bi se dve godine kasnije uvećao više od osam puta, i iznosio 96.680.000 dinara.

Stalna imovina firme, koja uključuje građevinske objekte, postrojenja i opremu, 2021. godine vredela je 1.539.000 dinara, a samo godinu dana kasnije čak dvanaest puta više, odnosno 18.213.000.

Agencija je na početku imala osam, a prošle godine 12 zaposlenih.

Na portalu APR-a još nisu objavljeni njeni finansijski izveštaji za ovu godinu.

Uprava za privredni kriminal u Nišu ćuti

Narodni poslanik Đorđe Stanković kaže da im Uprava za privredni kriminal Policijske uprave Niš, kojoj je prijavio saznanja o navodnoj kupovini glasova u kol centru SNS u SC „Čair“, uprkos drugačijim obećanjima, ne dostavlja nikakve informacije o sudbini njegove krivične prijave.

„Nisu dostavili informacije, a na moje pozive ne odgovaraju. Očigledno im je neko zabranio da rade svoj posao, i da im je zadatak da se sve zataška. Ovakvo ponašanje policije je još jedna potvrda da su ovi izbori unapred pokradeni“, kaže Stanković za Danas.

U Policijskoj upravi Niš su predstavnicima izborne liste „Srbija protiv nasilja“ ranije saopštili da će ih do kraja prošle sedmice obavestiti šta su preduzeli, a šta će eventualno još preduzeti povodom njihovih saznanja.
Za sada je izvesno, jedino, da je inspektor UKP „obišao lice mesta“, sedam sati nakon što ih je poslanik Stanković obavestio o saznanjima koje imaju.

Pitanja za „Maks stratedžik“ bez odgovora

Danas je ranije prosledio „Maks stratedžiku“ pitanja da li ima saznanja da se u prostoru koji je zakupio u SC „Čair“ u Nišu na dan izbora 17. decembra navodno obavljala kupovina glasova za SNS, da li su iz tog prostora aktivisti SNS pred izbore zvali građane Niša i „anketirali“ ih da li će dati glas toj stranci, zašto su ovaj prostor zakupili u vreme koje se podudara sa aktuelnim izborima, od 30. oktobra do 30. decembra, te da li postoji finansijska, poslovna ili druga veza agencije ili njenih predstavnika sa SNS- om.

Odgovori do objavljivanja ovog teksta nisu stigli.

„Maks stratedžik“ prethodno nije odgovorio na naša pitanja u vezi sa „anketiranjem“ građana Niša u kojima je proveravano da li će oni glasati za SNS, takođe iz prostora koji su zakupili.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari