Policija proverava sumnje opozicije da je SNS kupovala glasove u kol centru niškog "Čaira": Prostor zakupio Maks stratedžik na dva meseca, u vreme izbora 1Kol centar SNS u SC Čair: Foto N1

Nakon krivične prijave koalicije „Srbija protiv nasilja“ zbog sumnje da se u kol centru SNS u Sportskom centru „Čair“ kupuju glasovi birača na parlamentarnim izborima u Nišu, inspektor kriminalističke policije niške Policijske uprave izašao je na lice mesta, ali još nema informacija o eventualnom daljem postupanju, rekli su u koaliciji.

„Sutra ćemo otići u policiju da proverimo šta se dešava sa našom krivičnom prijavom i šta je utvrđeno tokom kontrole policijskog inspektora“, rekla je za Danas advokatica Ana Eraković, koja je 17. decembra zajedno sa Đorđem Stankovićem, narodnim poslanikom i kandidatom na listi „Srbija protiv nasilja“ na parlamentarnim izborima, podnela prijavu niškoj policiji zbog sumnje da je u kol centru SNS izvršeno krivično delo davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem, iz člana 156 Krivičnog zakonika Srbije.

Stanković je prethodno kazao za naš medij da imaju saznanja da se u tom kol centru na dan izbora „nalaze ljudi koji organizuju plaćanje glasova za listu SNS-a, a da birači koji su glasali dolaze da im se ‘na ruke’ isplati novac“.

On je još kazao da, prema njihovim izvorima, cena glasa za SNS listu iznosi 9.000 dinara, ali da nije ista za sve birače, i da takvi podaci još nisu potvrđeni.

Policija proverava sumnje opozicije da je SNS kupovala glasove u kol centru niškog "Čaira": Prostor zakupio Maks stratedžik na dva meseca, u vreme izbora 2
Kol centar SNS u SC Čair: Foto Niška inicijativa

Prema dostupnim informacijama, kol centar SNS smešten je u prostoru u SC „Čair“ koji je iznajmila beogradska agencija Maks stratedžik (Max strategic).

Mediji su izvestili da su iz tog kol centra pred ove izbore, takođe, „anketirani“ građani Niša, kojima je između ostalog postavljano pitanje da li će glasati za SNS, a da su „anketari“ bili radnici gradskog javnog sektora, koji su se takvom stranačkom aktivnošću bavili u radno vreme.

Prema ugovoru između Sportskog centra „Čair“ i Maks stratedžika, koji je potpisan 26. oktobra ove godine, a u koji je Danas imao uvid, navodi se da je ova agencija zakupila VIP salu u Sportskoj hali „Čair“ od 30. oktobra do 30. decembra, što bi moglo da sugeriše da zakup ima veze sa vremenom održavanja aktuelnih izbora.

Cena korišćenja VIP sale iznosi 120.000 dinara mesečno, sa uračunatim PDV-om.

Maks stratedžik je dužan da uplati SC „Čair“ 240.000 dinara najkasnije do 29. oktobra, za dva meseca korišćenja sale.

U ugovoru se ne navodi da je zakupac dužan da taj prostor koristi u skladu sa zakonom, već piše da je njegova obaveza da „pri korišćenju prostora i opreme postupa sa potrebnom pažnjom, čuvajući prostor i stvari od oštećenja ili uništenja“.

Ugovor između „Čaira“ i „Maks stratedžika“ dostavljen je Danasu po zahtevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Prema podacima Agencije za privredne registre, Maks stratedžik je osnovan 25. oktobra 2019. za „istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja“, sa ulogom od 1.000 dinara, a njen direktor je Marko Petrović.

Poslovni prihod ove agencije 2020. godine bio je 11.785.000 dinara, da bi se dve godine kasnije uvećao više od osam puta, i iznosio 96.680.000 dinara.

Stalna imovina firme, koja uključuje građevinske objekte, postrojenja i opremu, 2021. godine vredela je 1.539.000 dinara, a samo godinu dana kasnije dvanaest puta više, odnosno 18.213.000.

Agencija je na početku imala osam, a prošle godine 12 zaposlenih.

Na portalu APR-a nisu objavljeni njeni finansijski izveštaji za ovu godinu.

Pitanja za Maks stratedžik

Danas je prosledio Maks stratedžiku pitanja da li ima saznja da se u prostoru koji je zakupio u SC „Čair“ u Nišu na dan izbora 17. decembra navodno obavljala kupovina glasova za SNS, kako je to policiji prijavila „Srbija protiv nasilja“, da li su iz tog prostora aktivisti SNS pred izbore zvali građane Niša i „anketirali“ ih da li će dati glas toj stranci, zašto su ovaj prostor zakupili u vreme koje se podudara sa aktuelnim izborima, od 30. oktobra do 30. decembra, te da li postoji finansijska, poslovna ili druga veza agencije ili njenih predstavnika sa SNS- om.

Do objavljivanja ovog teksta odgovori nisu stigli, a ukoliko i kada se to bude dogodilo biće objavljeni.

„Maks stratedžik“ prethodno nije odgovorio na naša pitanja u vezi sa „anketiranjem“ građana Niša u kojima je proverevano da li će glasati za SNS, takođe iz prostora koji su zakupili.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari