grožđeFoto: Shutterstock/denio109

Verovatno ste već probali mnoge kolače sa šljivama i breskvama, ispekli neke sa kruškama i smokvama, ali da li ste ikada probali biskvit sa grožđem?

Ako niste, sada je vreme da to uradite. Slobodno koristite grožđe po svom ukusu, a mi preporučujemo neke hrskavije sorte crvenog grožđa koje će biti savršen dodatak slatkom i mekom biskvitu. Evo jednostavnog recepta, koji prenoismo sa Zadovoljna.hr:

Sočan kolač sa grožđem

Sastojci:

  • 4 velika jajeta
  • 200 grama putera
  • 200 grama šećera u prahu
  • 250 grama običnog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 400 grama crvenog grožđa
  • malo putera i brašna za podmazivanje pleha

Priprema:

  1. Operite grožđe i odvojite zrna od drški. Po želji premažite pleh puterom i brašnom. Uključite rernu na 180 stepeni Celzijusa.
  2. Mutite šećer i puter sobne temperature mikserom ili žicom oko dva do tri minuta, dok ne dobijete glatku smesu. Zatim dodajte jedno po jedno jaje, dobro polako muteći smesu nakon svakog.
  3. Dodajte brašno u koje ste prethodno umešali prašak za pecivo i sjedinite smesu.
  4. Dodajte polovinu grožđa u smesu i promešajte špatulom ili kašikom. Rasporedite smesu po plehu, a odozgo pospite ostatkom grožđa.
  5. Stavite pleh u rernu zagrejanu na 180 stepeni Celzijusa. Pecite oko 40 minuta, dok kolač ne dobije tamno zlatno žutu boju i dok se ivice ne odvoje od pleha.
  6. Ostavite da se malo ohladi, secite na kocke, pospite prah šećerom, po želji, i poslužite. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari