Foto: Shutterstock/artem evdokimovSočne, domaće šljive, obogaćene hrskavim slojem mrvica i poslužene uz kuglu kremastog sladoleda – pravi su raj za nepca! Ovaj desert, poznat kao krambl, priprema se brzo i jednostavno, a uvek osvaja svojom toplinom i savršenim spojem ukusa.
U nastavku je recept za sezonski krambl sa šljivama koji će se odlično slagati sa kuglom sladoleda od vanile ili šlaga, piše Miss7:
Sočni krambl sa šljivama
Sastojci:
- 800 g šljiva
- 50g smeđeg šećera
- kora jedne pomorandže
- 1 kašičica cimeta
- 1 supena kašika brašna za mrvice
Za prhko testo:
- 250 g brašna za
- 150 g putera
- 80 g šećera u prahu
- 50 g mlevenih badema
Priprema:
- Zagrejte rernu na 200 stepeni. Izvadite koštice iz šljiva i isecite ih na manje komade. Stavite ih na dno plitke vatrostalne posude dužine oko 28 cm ili okrugle prečnika 22-23 cm.
- Pomešajte šećer, koru pomorandže, cimet i kašiku brašna i pospite smesom šljive.
- Za testo, rukama izmrvite puter u brašno, pa umešajte preostale sastojke.
- Rasporedite testo preko šljiva i pecite u rerni 30-40 minuta, ili dok testo na vrhu ne porumeni.
- Ostavite da se hladi oko 15 minuta, dodajte kuglu sladoleda i uživajte u ovom savršenom slasnom desertu. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


