šljivaFoto: Shutterstock/artem evdokimov

Sočne, domaće šljive, obogaćene hrskavim slojem mrvica i poslužene uz kuglu kremastog sladoleda – pravi su raj za nepca! Ovaj desert, poznat kao krambl, priprema se brzo i jednostavno, a uvek osvaja svojom toplinom i savršenim spojem ukusa.

U nastavku je recept za sezonski krambl sa šljivama koji će se odlično slagati sa kuglom sladoleda od vanile ili šlaga, piše Miss7:

Sočni krambl sa šljivama

Sastojci:

  • 800 g šljiva
  • 50g smeđeg šećera
  • kora jedne pomorandže
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 supena kašika brašna za mrvice

Za prhko testo:

  • 250 g brašna za
  • 150 g putera
  • 80 g šećera u prahu
  • 50 g mlevenih badema

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Izvadite koštice iz šljiva i isecite ih na manje komade. Stavite ih na dno plitke vatrostalne posude dužine oko 28 cm ili okrugle prečnika 22-23 cm.
  2. Pomešajte šećer, koru pomorandže, cimet i kašiku brašna i pospite smesom šljive.
  3. Za testo, rukama izmrvite puter u brašno, pa umešajte preostale sastojke.
  4. Rasporedite testo preko šljiva i pecite u rerni 30-40 minuta, ili dok testo na vrhu ne porumeni.
  5. Ostavite da se hladi oko 15 minuta, dodajte kuglu sladoleda i uživajte u ovom savršenom slasnom desertu. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari