Foto: Yevhen Rychko / Alamy / ProfimediaDostavljačima hrane posao je procvetao pre koju godinu, tokom pandemije, ali brojni kuvari smatraju da na putu od restorana do kuće ili posla jela itekako gube na kvalitetu i ukusu.
I dok sarmi, gulašu i supama neće biti ništa ako prevale koji kilometar u plastičnim posudama, jela od pirinča i testenine neće zablistati. Jedan od razloga za to je što u zatvorenom pakovanju vruća hrana nastavlja da se kuva, a da ni pici ne prija putovanje vidite kad otvorite kutiju i zaključite da je testo omekšalo zbog kondenzacije.
„Sosovi se razdvajaju, hrskava korica postane mekana, a rastopljeni sir se pretvara u gumu“, upozorava Šon Matijević, glavni kuvar na američkom Institutu za kulinarsko obrazovanje. „Neka jela su izrazito osetljiva na vreme“, dodaje.
Koja su to jela koja će stići na adresu u dobroj formi, a koja je bolje izbegavati za dostavu? Evo šta kažu profesionalni kuhari.
Supe i variva
Ova jela dobro podnose dostavu jer su vlaga i tečnost prisutni tokom kuvanja.
„Nakon što se spreme za dostavu, para koja se diže iz supe ili variva se kondenzuje i ponovo prelazi u tečno stanje kako gubi toplotu. Taj ciklus ne utiče negativno na ukus ili teksturu jela“, objašnjava Matijević.
Osim toga, supe i variva se lako podgrevaju, pa čak i ako se ohlade tokom transporta, njihov kvalitet neće pasti ako ih nakratko ubacimo u mikrotalasnu ili zagrejemo u loncu.
Testenina
Kada se testenina prelije sosom i spakuje u posudu za dostavu ona nastavlja da upija tečnost, pretvarajući ono što bi trebalo da bude ukusan obrok u lepljivu smesu, piše Pun kufer.
„Jela s kremastim umacima ili onima koji sadrže jaja posebno su problematična“, upozorava kuvarica Patriša Klark i dodaje kako će para razdvojiti sos, a zbog razlike u temperaturi se može zgrušati. Spas za jelo bi bio da se testenina dostavi odvojeno od sosa.
Lazanje i tortilje
Musaka, lazanje i tortilje bolje podnose dostavu od testenine jer se prave s gušćim sosevima.
„Testenina koja stoji u tečnosti postaje gnjecava, ali ako su u „istom sosu“ s mesom i sirom, bolje će zadržati teksturu“, kaže Trejsi Vajntraub iz Gracefully Feda.
Roštilj
Kod odreska s roštilja teško je pogoditi željeni stepen pečenosti jer nakon što se stavi u posudu za dostavu nastavlja da se kuva, što često rezultira nedovoljno sočnim mesom. Rešenje je naručiti malo slabije pečeno meso, ili se odlučiti za jela od mlevenog mesa.
Salate
Kod naručivanja začinjenih salata, velika je šansa da će na adresu stići mokra i uvenula – a možda čak i topla, u zavisnosti od toga šta je unutra. Spas za jelo bi bio tražiti da se prelivi stave u posebne kutijice. Takođe, meso i topli sastojci trebalo bi da budu spremljeni posebno, kako ne bi upropastili hrskavost povrća.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


