Kuvari upozoravaju šta ne treba da radimo po vrućini sa hranom 1Foto: Aleksei Isachenko / imageBROKER / Profimedia

Leto je vreme kada češće jedemo napolju – na piknicima, u dvorištu, uz roštilj. Međutim, baš u tim trenucima uživanja često zaboravimo na važnu stvar: kako pravilno skladištiti hranu kada su napolju visoke temperature.

Nepravilno čuvanje svežih namirnica i gotovih jela može dovesti do njihovog brzog kvarenja i ozbiljnih trovanja hranom.

Zato poznati kuvari, poput Džeki Friman iz PCC Natural Markets u Sijetlu i Džoa Foksa iz londonskog Firmdale Hotela, ističu da je tokom leta važno posebno voditi računa o higijeni, temperaturi i organizaciji u kuhinji, prenosi ordinacija.hr.

Zašto je čuvanje hrane tokom leta toliko važno?

Toplota i vlaga, u kombinaciji sa lošim rukovanjem hranom, stvaraju savršene uslove za razvoj bakterija poput Salmonelle, Listerije i Escherichie coli. Prema podacima američke službe za bezbednost hrane USDA, bakterije se na temperaturama između 4 °C i 60 °C (tzv. „opasna zona“) mogu udvostručiti svakih 20 minuta.

Rezultat? Trovanje hranom koje se manifestuje simptomima poput povraćanja, proliva, povišene temperature i dehidratacije. Kod dece, trudnica i starijih osoba posledice mogu biti ozbiljnije.

Zato je važno posebno paziti na čuvanje: svežeg mesa, morskih plodova, mlečnih proizvoda i jela sa jajima gotovih obroka i ostataka hrane, koji se brzo kvare ako se ne ohlade na vreme.

Saveti poznatih kuvara za bezbedno čuvanje hrane leti

1. Ostatke hrane ohladiti najkasnije u roku od 1 sata

Kuvarka i savetnica za bezbednost hrane, Džeki Friman, naglašava da tokom letnjih dana kada temperatura prelazi 30 °C, klasično pravilo od dva sata više ne važi. Hrana bi trebalo da bude ohlađena u roku od najviše jednog sata.

Prebacite ostatke u plitke i široke posude – tako će se brže ohladiti.

Ne čekajte da se hrana potpuno ohladi pre stavljanja u frižider – čim je dovoljno hladna da ne podigne temperaturu u frižideru, spremna je za skladištenje.

2. Koristite posude sa hermetičkim poklopcem i obavezno ih obeležite datumom

Staklene ili kvalitetne plastične kutije sa poklopcem su najbolji izbor.

Profesionalni kuvari se pridržavaju pravila „first in – first out“ – prvo se troši ono što je prvo spremljeno.

Obeležavanje datuma nije samo za restorane – to je i osnova bezbednog čuvanja hrane kod kuće.

3. Ako znate da nećete pojesti ostatke u roku od 3 dana – zamrznite ih

Zamrzavanje je odličan način da sprečite bacanje hrane i trovanje. Važno je:

Deliti hranu u manje porcije, po mogućstvu vakuumirane.

Ostaviti malo prostora u posudi jer se hrana širi tokom smrzavanja.

Hranu ne treba zamrzavati više puta.

Zamrznuti ostaci mogu da traju 3 do 4 meseca bez značajnog gubitka kvaliteta.

Letnji dani mogu biti i ukusni i bezbedni – uz malo pažnje, možemo uživati u svim sezonskim jelima bez bojazni od kvarenja hrane i zdravstvenih problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari