Torta sa malinama, foto: Sergii Koval / Alamy / ProfimediaKada temperature pređu trideseti podeok, poslednje što bilo ko želi jeste da provede sate u kuhinji pored rerne. Upravo zato, lagani, osvežavajući slatkiši koji se prave bez pečenja postaju pravi hit letnjih dana.
Od voćnih čizkejka i kremastih pudinga, do parfea sa borovnicama – ovo su sltkiši koji osvajaju jednostavnošću, brzinom pripreme i savršenim ukusom. Za njih nije potreban ni poseban kulinarski talenat, samo dobra volja, malo hladnog prostora u frižideru i sezonsko voće.
Brza torta sa malinama i piškotama
Za pripremu ove osvežavajuće torte potrebno je: 300 g piškota, 500 g malina, 500 ml slatke pavlake, 2 kašike šećera u prahu i 1 kesica vanilin šećera. Slatka pavlaka se umuti sa šećerom dok ne postane čvrsta, zatim se u nju doda deo malina. U kalup se ređaju piškote, pa sloj fila, zatim maline, pa opet fil. Torta se ostavi da prenoći u frižideru, a pre serviranja se ukrasi svežim malinama.

Pita sa breskvama bez pečenja
Potrebno je 300 g mlevenog keksa, 150 g otopljenog putera, 4 breskve, 1 puding od vanile, 400 ml mleka, 2 kašike šećera i 100 ml slatke pavlake. Keks se pomeša sa puterom i utisne u kalup. Breskve se oljušte i naseckaju. Puding se skuha sa mlekom i šećerom, pa se, kada se ohladi, pomeša sa slatkom pavlakom. Kora se premaže filom, a po vrhu se ređaju breskve. Hladi se najmanje 2 sata.
Sladoled od banane i jagoda (bez šećera)
Za ovu zdravu poslasticu koristi se 2 smrznute banane i 200 g jagoda. Voće se izblenda dok se ne dobije kremasta masa slična sladoledu. Po želji se može dodati malo meda ili nekoliko kapi limuna. Odmah se služi ili se ostavi u zamrzivaču.
Jogurt kolač sa limunom
Potreban je 1 čvrst jogurt (180 ml), 3 jajeta, 1 jogurtska čaša ulja, 2 čaše šećera, 3 čaše brašna, 1 prašak za pecivo, sok i kora jednog limuna. Sve se pomeša i izlije u pleh. Kolač se peče na 180 stepeni oko 30 minuta. Kada se ohladi, može se preliti limunovim sirupom (sok 1 limuna i 2 kašike šećera).

Parfe od borovnica i grčkog jogurta
Za pripremu je potrebno: 300 g borovnica, 2 kašike meda, 400 g grčkog jogurta, 100 ml slatke pavlake, 1 kašičica vanilin ekstrakta i nekoliko mrvica keksa (po želji).
Borovnice se izgnječe viljuškom i pomešaju sa medom. Slatka pavlaka se umuti dok ne postane čvrsta i zatim se pažljivo sjedini sa grčkim jogurtom i vanilin ekstraktom.
U staklene čaše se ređa red kreme, red borovnica i po želji sloj izmrvljenog keksa. Parfe se hladi u frižideru najmanje sat vremena pre serviranja. Može se ukrasiti svežim listićima nane.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


