Foto: Shutterstock/Pixel-ShotLjuti med je postao ogroman hit na društvenim mrežama poslednjih godina – ljudi ga koriste kao dodatak gotovo svemu: od pice i pržene piletine do pečenog kukuruza i drugih jela. Evo kako ga možete spremiti kod kuće.
To je med koji je aromatizovan čili papričicama i ima slatko-ljuti ukus i lepljivu teksturu.
Vrući med je popularizovao američki preduzetnik Majk Kurc početkom 2000-ih nakon što je probao picu u brazilskom restoranu koja je imala med sa ukusom čili papričica, piše Punkufer.hr.
Bio je oduševljen, napravio je svoju verziju i počeo da je prodaje na američkom tržištu pod nazivom Ljuti med.
Ispostavilo se da gorki med dobro ide uz mnoge namirnice – pojačaće ukus povrća, ribe i mesa. Neki ljudi ga stavljaju i u deserte poput sladoleda od vanile ili ga služe uz čokoladnu tortu.
Danas postoje mnoge verzije ovog proizvoda, koje se mogu kupiti i u nekim specijalizovanim prodavnicama.
Naravno, ljuti med možete sami napraviti kod kuće – od samo tri sastojka: meda, čilija i malo jabukovog sirćeta.
Ljuti med
Sastojci:
- 250 ml meda
- 2 kašičice ljute papričice ili 1 sveža čili papričica
- 1 kašičica jabukovog sirćeta
Priprema:
- U maloj šerpi pomešajte med i ljute papričice ili seckanu ljutu papričicu. Lagano zagrevajte smesu na šporetu dok med ne počne da ključa.
- Sklonite šerpu sa šporeta i ostavite da se med natopi čilijem oko 15 minuta.
- Procedite med i na kraju dodajte jednu kašičicu jabukovog sirćeta.
- Med pripremljen na ovaj način stavite u teglu i čuvajte u frižideru, a poslužite uz bilo koje jelo po vašem izboru. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


