medFoto: Shutterstock/Pixel-Shot

Ljuti med je postao ogroman hit na društvenim mrežama poslednjih godina – ljudi ga koriste kao dodatak gotovo svemu: od pice i pržene piletine do pečenog kukuruza i drugih jela. Evo kako ga možete spremiti kod kuće.

To je med koji je aromatizovan čili papričicama i ima slatko-ljuti ukus i lepljivu teksturu.

Vrući med je popularizovao američki preduzetnik Majk Kurc početkom 2000-ih nakon što je probao picu u brazilskom restoranu koja je imala med sa ukusom čili papričica, piše Punkufer.hr.

Bio je oduševljen, napravio je svoju verziju i počeo da je prodaje na američkom tržištu pod nazivom Ljuti med.

Ispostavilo se da gorki med dobro ide uz mnoge namirnice – pojačaće ukus povrća, ribe i mesa. Neki ljudi ga stavljaju i u deserte poput sladoleda od vanile ili ga služe uz čokoladnu tortu.

Danas postoje mnoge verzije ovog proizvoda, koje se mogu kupiti i u nekim specijalizovanim prodavnicama.

Naravno, ljuti med možete sami napraviti kod kuće – od samo tri sastojka: meda, čilija i malo jabukovog sirćeta.

Ljuti med

Sastojci:

  • 250 ml meda
  • 2 kašičice ljute papričice ili 1 sveža čili papričica
  • 1 kašičica jabukovog sirćeta

Priprema:

  1. U maloj šerpi pomešajte med i ljute papričice ili seckanu ljutu papričicu. Lagano zagrevajte smesu na šporetu dok med ne počne da ključa.
  2. Sklonite šerpu sa šporeta i ostavite da se med natopi čilijem oko 15 minuta.
  3. Procedite med i na kraju dodajte jednu kašičicu jabukovog sirćeta.
  4. Med pripremljen na ovaj način stavite u teglu i čuvajte u frižideru, a poslužite uz bilo koje jelo po vašem izboru. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari