Recept Gordona Remzija za stejk sa roštilja 1Stejk, foto: 24K-Production / Alamy / Profimedia

Ovaj recept Gordona Remzija za stejk sa roštilja donosi savršeno pečen, dimljen i aromatičan stek sa ukusnom karamelizovanom koricom.

Prvo da razjasnimo šta je stejk.

Stejk je zapravo odrezak mesa od bilo kog dela, dok je biftek određeni mišić, poznat i kao file. Za razliku od bifteka koji se može spremati i u tiganju, stejk je isključivo namenjen grilovanju. A sada da pređemo na recept.

Stejk po receptu Gordona Remzija se marinira u maslinovom ulju, belom luku, Vorčester sosu i dimljenoj paprici, zatim peče na roštilju i premazuje bogatim roštiljskim prelivom. Gotov je za 30 minuta i idealan je za roštiljanje u prirodi ili posebne večere.

Sastojci za Gordon Remzi roštiljski stejk

Za stejk:

2 komada mesa, ramstek, ti-boun (debljine oko 2,5 cm)

2 kašike maslinovog ulja

1 kašičica soli

½ kašičice crnog bibera

1 kašičica dimljene paprike

1 kašičica belog luka u prahu

1 kašičica Vorčester sosa

Za roštiljski preliv:

¼ šolje roštiljskog sosa (domaći ili kupovni)

1 kašika meda (za karamelizaciju)

1 kašičica dijon senfa

½ kašičice Vorčester sosa

½ kašičice dimljene paprike

½ kašičice jabukovog sirćeta

Uputstvo za pripremu

Korak 1: Mariniranje steka

Očistite stejk papirnim ubrusom da uklonite višak vlage.

Natrljajte maslinovim uljem, pa pospite solju, biberom, dimljenom paprikom, belim lukom u prahu i Vorčester sosom.

Ostavite da se marinira 15–20 minuta na sobnoj temperaturi.

Korak 2: Priprema roštiljskog preliva

U maloj posudi pomešajte roštiljski sos, med, dijon senf, Vorčester sos, dimljenu papriku i jabukovo sirće.

Dobro umutite i ostavite sa strane.

Korak 3: Pečenje steka na roštilju

Zagrejte roštilj na srednje jaku temperaturu (200–230°C).

Pecite stekove 3–4 minuta sa svake strane za srednje pečen stek (medium rare).

Premažite ih roštiljskim prelivom u poslednja 2 minuta pečenja.

Korak 4: Odmaranje i serviranje

Skinite stejkove sa roštilja i ostavite da odmore 5 minuta.

Isecite ih popreko na vlakna i poslužite uz dodatni preliv.

 

Šta se najbolje slaže uz Gordon Remzi roštiljski stejk?

Kukuruz na žaru sa belim lukom i puterom

Hrskavi pečeni krompir kao izdašan prilog

Sveža salata od kupusa za hrskavu notu

Hleb sa belim lukom za upijanje sosa

Čaša crnog vina ili ledeni čaj kao osveženje

 

Ključni saveti za savršen stejk

Ostavite stejk da odstoji pre sečenja kako bi ostao sočan

Koristite termometar za meso (oko 55°C za srednje pečen stejk)

Pečenje na jakoj vatri za savršenu koricu

Premazujte prelivom pred kraj pečenja da izbegnete sagorevanje

Ako želite jači ukus, marinirajte meso i do 1 sat

 

Kreativne varijacije

Dodajte čili prah ili ljuti sos za pikantniju varijantu

Isprobajte „coffee rub“ (mešavinu začina sa kafom) za smeliju koricu

Prelijte balzamiko glazurom za slatko-kiseli šmek

U marinadu dodajte ruzmarin i majčinu dušicu za začinsku aromu

 

Čuvanje ostataka

Ostatke čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 3 dana

Zamrznite stejk umotan u aluminijumsku foliju do 2 meseca

Pre podgrevanja odmrznite u frižideru preko noći

Kako podgrejati stek

U rerni: podgrevajte na 135°C oko 10 minuta

Na ringli: zagrevajte u tiganju na laganoj vatri uz malo vode

Izbegavajte mikrotalasnu da biste sačuvali sočnost

Najčešća pitanja

Mogu li ovaj stek spremiti na ringli umesto na roštilju?
Da! Koristite tiganj od livenog gvožđa na jakoj vatri i pratite ista vremena pečenja.

Kako da dobijem savršene tragove sa roštilja?
Dobro zagrejte rešetku i ne pomerajte stek često tokom pečenja.

Mogu li umesto meda koristiti nešto drugo?
Naravno, zamenite ga javorovim sirupom ili smeđim šećerom za karamelizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari