Foto: Shutterstock/TsugulievSlava je vreme okupljanja porodice, zahvalnosti i domaćih mirisa. Uz svečani sto i tradicionalna jela, predjela su uvek prilika da se pokaže pažnja i toplina domaćina.
5 slavskih predjela
Sa tim u vezi, u nastavku donosimo pet ukusnih, raznovrsnih recepata za predjela koji spajaju tradiciju i kreativnost:
1. Namaz od pečenih paprika i oraha
Bogata, kremasta i pikantna poslastica za slavski sto
Sastojci:
- 4 pečene crvene paprike
- 100 g mlevenih oraha
- 1 čen belog luka
- 3 kašike maslinovog ulja
- so, biber
- malo limunovog soka
Priprema:
- Oljuštite paprike i ubacite ih u blender.
- Dodajte orahe, beli luk i začine.
- Sipajte ulje i limunov sok, pa miksujte dok ne dobijete glatku pastu.
- Poslužite uz pite, proje, slane mafine, rolate ili klasično meze
2. Rolnice od pršute i kajmaka
Dobitna kombinacija koja nikad ne razočara
Sastojci:
- 150 g tanko isečene pršute
- 100 g mladog ili punomasnog kajmaka (po želji)
- 1 kašika pavlake
- Par listova rukole ili svežeg bosiljka
Priprema:
- Pomešajte kajmak i pavlaku u glatki fil.
- Na svaku krišku pršute namažite tanak sloj fila, dodajte listić rukole i urolajte.
- Po želji ukrasite maslinama ili polutkama čeri paradajza, za dekorativniji izgled.
3. Punjena jaja sa sirom i šunkom
Dekorativno, zasitno i uvek prvo nestane sa stola
Sastojci:
- 6 jaja
- 2 kašike krem sira
- 2 kašike majoneza
- 50 g sitno seckane šunke
- So, biber, malo senfa
Priprema:
- Skuvajte jaja, prepolovite ih i izdvojite žumanca.
- Nih u činiji izgnječite, dodajte sir, majonez, šunku i začine.
- Napunite belanca (možete koristiti dresir kesu sa posebnim nastavkom radi svečanijeg izgleda).
- Odozgo narendajte malo gaude, i, po želji, pospite malo svežeg peršuna.
4. Pita-rolat sa sirom i spanaćem
Hrskavo, mekano i mirisno – savršeno uz aperitiv
Sastojci:
- 500 g tankih kora
- 300 g sira
- 200 g blanširanog spanaća
- 2 jajeta
- 100 ml jogurta
- 50 ml ulja
Priprema:
- U činiji pomešajte sir, jaja, spanać i jogurt.
- Na svaku koru nanesite smesu i urolajte.
- Poređajte u pleh, premažite uljem i pecite oko 30 minuta na 200°C.
- Ohladite malo pre sečenja – tada je najukusniji.
5. Kuglice od sira i oraha
Kremaste i elegantne – ukras svake slavske tacne
Sastojci:
- 200 g krem sira
- 50 g mlevenih oraha
- 50 g parmezana
- Svež peršun, tucana paprika ili susam za valjanje
Priprema:
- Pomešajte krem sir, orahe i parmezan, pa oblikujte kuglice veličine oraha.
- Uvaljajte svaku u začinsko bilje ili tucanu papriku.
- Radi boljeg kontrasta, servirajte na tacni u boji – izgledaju vrlo ukusno i svečano.
Saveti za savršeno slavsko predjelo
- Kombinujte hladna i topla predjela da sto izgleda bogatije.
- Uvek ubacite barem jedno lagano jelo (npr. punjena jaja) uz masnija – za balans.
- Ukrasite serviranje grančicama ruzmarina, orasima, maslinama i čeri paradajzom za dodatni svečani utisak.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


