predjelaFoto: Shutterstock/Tsuguliev

Slava je vreme okupljanja porodice, zahvalnosti i domaćih mirisa. Uz svečani sto i tradicionalna jela, predjela su uvek prilika da se pokaže pažnja i toplina domaćina.

5 slavskih predjela

Sa tim u vezi, u nastavku donosimo pet ukusnih, raznovrsnih recepata za predjela koji spajaju tradiciju i kreativnost:

1. Namaz od pečenih paprika i oraha

Bogata, kremasta i pikantna poslastica za slavski sto

Sastojci:

  • 4 pečene crvene paprike
  • 100 g mlevenih oraha
  • 1 čen belog luka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • so, biber
  • malo limunovog soka

Priprema:

  1. Oljuštite paprike i ubacite ih u blender.
  2. Dodajte orahe, beli luk i začine.
  3. Sipajte ulje i limunov sok, pa miksujte dok ne dobijete glatku pastu.
  4. Poslužite uz pite, proje, slane mafine, rolate ili klasično meze

2. Rolnice od pršute i kajmaka

Dobitna kombinacija koja nikad ne razočara

Sastojci:

  • 150 g tanko isečene pršute
  • 100 g mladog ili punomasnog kajmaka (po želji)
  • 1 kašika pavlake
  • Par listova rukole ili svežeg bosiljka

Priprema:

  1. Pomešajte kajmak i pavlaku u glatki fil.
  2. Na svaku krišku pršute namažite tanak sloj fila, dodajte listić rukole i urolajte.
  3. Po želji ukrasite maslinama ili polutkama čeri paradajza, za dekorativniji izgled.

3. Punjena jaja sa sirom i šunkom

Dekorativno, zasitno i uvek prvo nestane sa stola

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 2 kašike krem sira
  • 2 kašike majoneza
  • 50 g sitno seckane šunke
  • So, biber, malo senfa

Priprema:

  1. Skuvajte jaja, prepolovite ih i izdvojite žumanca.
  2. Nih u činiji izgnječite, dodajte sir, majonez, šunku i začine.
  3. Napunite belanca (možete koristiti dresir kesu sa posebnim nastavkom radi svečanijeg izgleda).
  4. Odozgo narendajte malo gaude, i, po želji, pospite malo svežeg peršuna.

4. Pita-rolat sa sirom i spanaćem

Hrskavo, mekano i mirisno – savršeno uz aperitiv

Sastojci:

  • 500 g tankih kora
  • 300 g sira
  • 200 g blanširanog spanaća
  • 2 jajeta
  • 100 ml jogurta
  • 50 ml ulja

Priprema:

  1. U činiji pomešajte sir, jaja, spanać i jogurt.
  2. Na svaku koru nanesite smesu i urolajte.
  3. Poređajte u pleh, premažite uljem i pecite oko 30 minuta na 200°C.
  4. Ohladite malo pre sečenja – tada je najukusniji.

5. Kuglice od sira i oraha

Kremaste i elegantne – ukras svake slavske tacne

Sastojci:

  • 200 g krem sira
  • 50 g mlevenih oraha
  • 50 g parmezana
  • Svež peršun, tucana paprika ili susam za valjanje

Priprema:

  1. Pomešajte krem sir, orahe i parmezan, pa oblikujte kuglice veličine oraha.
  2. Uvaljajte svaku u začinsko bilje ili tucanu papriku.
  3. Radi boljeg kontrasta, servirajte na tacni u boji – izgledaju vrlo ukusno i svečano.

Saveti za savršeno slavsko predjelo

  • Kombinujte hladna i topla predjela da sto izgleda bogatije.
  • Uvek ubacite barem jedno lagano jelo (npr. punjena jaja) uz masnija – za balans.
  • Ukrasite serviranje grančicama ruzmarina, orasima, maslinama i čeri paradajzom za dodatni svečani utisak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari