Foto: Shutterstock/EM KarunaPoznato je da ukoliko želimo da smršamo treba da izbegavamo kasne obroke, ali kada je pravo vreme za ručak? Detaljan odgovor na ovo pitanje sledi u nastavku.
Kada je pravo vreme za ručak
Nutricionisti ističu da nije presudan samo izbor namirnica za ručak, već i vreme kada ih konzumiramo, što bi moglo značajno da utiče na proces mršavljenja, piše N1.rs.
Prema rečima dijetetičarke Lene Baković, idealno vreme za ručak je otprilike četiri do pet sati nakon doručka. „Ako se neko probudi u sedam i pojede hranljiv doručak u osam, verovatno će osetiti glad četiri do pet sati kasnije, između 12 i 13 časova“, objasnila je Baković.
Ona je dodala da kasni ručak može otežati organizmu metabolizam hrane, što može rezultirati preskakanjem večere ili češćim posezanjem za užinom pre spavanja, prenosi „Daily Mail”.
Španski naučnici su otkrili da kasniji ručak smanjuje potrošnju kalorija u mirovanju u poređenju sa obrokom oko 13 časova.
Prema istraživanju objavljenom u časopisu „Nutrients“, ljudi koji su ručali u 16.30 imali su nestabilan nivo šećera u krvi i sporiju preradu ugljenih hidrata u energiju.
Ranije studije pokazuju i da produženi post može izazvati nagli skok šećera u krvi pri sledećem obroku, posebno ako je bogat ugljenim hidratima, prenosi Index.hr.
Baković za „Real Simple” ističe da prerani ručak može da pojača glad kasnije u toku dana, što dovodi do lošijeg izbora hrane.
„Kasni ručak bliže večeri može uzrokovati da preskočite večeru i povećate želju za nezdravim grickalicama pre spavanja“, upozorava ona.
Neredovni obroci mogu poremetiti cirkadijalni ritam, koji je ključan za ravnotežu tela.
„Kao što je vreme za spavanje važno, tako je važno i vreme za obroke“, dodaje ona.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


