Foto: Shutterstock/New AfricaZnate onaj osećaj kada zagrizete odličan čokoladni kolač koji je savršeno mekan, sočan i topi se u ustima? A da li je moguće da taj efekat postignete bez previše putera i ulja? O da! Recept koji sledi je najbolji dokaz za to!
Tajna je u nekoliko neočekivanih sastojaka koji čine čuda. Instant čokoladni puding pruža svilenkastu teksturu, grčki jogurt daje sočnost, a sos od jabuke služi kao zdrava zamena za masti. Konačan rezultat? Preukusna poslastica koja je raj za nepca!
Domaći pire od jabuka lako možete napraviti sami:
- Jabuke oljuštite, uklonite semenke i isecite na kockice.
- Dodajte im vodu i limunov sok, pa kuvajte na laganoj vatri dok ne pretvore u kašu.
- Izgnječite ih štapnim mikserom ili gnječilicom za pire krompir i kuvajte još 5-10 minuta dok tečnost ne ispari, piše Miss7.
A evo i recepta za ovaj savršen čokoladni kolač:
Najsočniji čokoladni kolač; foto: Shutterstock/New Africa
Najsočniji čokoladni kolač
Sastojci:
- 1,5 šolja šećera
- 3 kašike ulja od avokada (ili maslinovog ulja)
- 115 g pirea od jabuke
- 1 jaje
- 2 belanceta
- 1 šolja kafe
- 3/4 šolje kakao praha
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 1 šolja mleka
- 2 šolje brašna
- 110 g pudinga od čokolade u prahu
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1,5 kašičica sode bikarbone
- 1/4 šolje grčkog jogurta
- suncokretovo ulje
Priprema:
- Zagrejte rernu na 160°C.
- Pleh za pečenje lagano podmažite uljem i pospite brašnom, pa odstranite višak.
- U velikoj činiji pomešajte brašno, čokoladni prašak za puding, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa ostavite po strani.
- U srednjoj posudi pomešajte vruću kafu i kakao dok se kakao potpuno ne rastvori.
- Postepeno dodajte mleko i ekstrakt vanile i ostavite na stranu.
- Mikserom na maloj brzini sjedinite šećer i kokosovo ulje, pa dobro izmešajte.
- Dodajte sos od jabuka i mešajte dok se ne sjedini.
- Zatim dodajte jaje i belanca i umešajte u smesu.
- Naizmenično dodajte suve i mokre sastojke, počevši od suvih, dok se sve ne sjedini.
- Na kraju dodajte grčki jogurt i lagano mešajte dok se ne sjedini.
- Sipajte smesu u pripremljen kalup i pecite 40 minuta (za kalup 23 x 33 cm) ili dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista.
Ako pravite mafine, pecite 25-30 minuta. Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.



