kolačFoto: Shutterstock/New Africa

Znate onaj osećaj kada zagrizete odličan čokoladni kolač koji je savršeno mekan, sočan i topi se u ustima? A da li je moguće da taj efekat postignete bez previše putera i ulja? O da! Recept koji sledi je najbolji dokaz za to!

Tajna je u nekoliko neočekivanih sastojaka koji čine čuda. Instant čokoladni puding pruža svilenkastu teksturu, grčki jogurt daje sočnost, a sos od jabuke služi kao zdrava zamena za masti. Konačan rezultat? Preukusna poslastica koja je raj za nepca!

Domaći pire od jabuka lako možete napraviti sami:

  1. Jabuke oljuštite, uklonite semenke i isecite na kockice.
  2. Dodajte im vodu i limunov sok, pa kuvajte na laganoj vatri dok ne pretvore u kašu.
  3. Izgnječite ih štapnim mikserom ili gnječilicom za pire krompir i kuvajte još 5-10 minuta dok tečnost ne ispari, piše Miss7.

A evo i recepta za ovaj savršen čokoladni kolač:

Recept za najsočniji čokoladni kolač: Tajna je u ova tri neočekivana sastojka 1

Najsočniji čokoladni kolač; foto: Shutterstock/New Africa

Najsočniji čokoladni kolač

Sastojci:

  • 1,5 šolja šećera
  • 3 kašike ulja od avokada (ili maslinovog ulja)
  • 115 g pirea od jabuke
  • 1 jaje
  • 2 belanceta
  • 1 šolja kafe
  • 3/4 šolje kakao praha
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1 šolja mleka
  • 2 šolje brašna
  • 110 g pudinga od čokolade u prahu
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1,5 kašičica sode bikarbone
  • 1/4 šolje grčkog jogurta
  • suncokretovo ulje

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 160°C.
  2. Pleh za pečenje lagano podmažite uljem i pospite brašnom, pa odstranite višak.
  3. U velikoj činiji pomešajte brašno, čokoladni prašak za puding, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa ostavite po strani.
  4. U srednjoj posudi pomešajte vruću kafu i kakao dok se kakao potpuno ne rastvori.
  5. Postepeno dodajte mleko i ekstrakt vanile i ostavite na stranu.
  6. Mikserom na maloj brzini sjedinite šećer i kokosovo ulje, pa dobro izmešajte.
  7. Dodajte sos od jabuka i mešajte dok se ne sjedini.
  8. Zatim dodajte jaje i belanca i umešajte u smesu.
  9. Naizmenično dodajte suve i mokre sastojke, počevši od suvih, dok se sve ne sjedini.
  10. Na kraju dodajte grčki jogurt i lagano mešajte dok se ne sjedini.
  11. Sipajte smesu u pripremljen kalup i pecite 40 minuta (za kalup 23 x 33 cm) ili dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista.
    Ako pravite mafine, pecite 25-30 minuta. Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari