Međunarodni arheološki tim otkrio naselje u Banatu staro 7.000 godina 1Foto: Shutterstock/Irina and Denis

Srpsko-nemački tim naučnika otkrio je do sada nepoznato kasnoneolitsko naselje u blizini reke Tamiš u severoistočnoj Srbiji, koje potiče iz doba 5400-4400. godina pre nove ere, prostire se na 13 hektara i upućuje na vinčansku i na banatsku kulturu tog doba.

Geofizičkim snimanjem obavljenim u martu ove godine otkriveno je naselje kod Jarkovca u Srbiji iz kasnog neolita, okruženo sa četiri do šest rovova, uz procenu da je veliki broj kuća tog naselja – spaljen.

Jarkovac je naselje u Srbiji u opštini Sečanj u Srednjobanatskom okrugu u Vojvodini.

Na istraživanju su, kako navodi portal Sajnes eks (Science X) Phys.org radili Muzej Vojvodine Novi Sad, Narodni muzeji Zranjanina i Pančeva, zajedno sa timom organizacije „Cluster of Excellence ROOTS“ pri nemačkom univerzitetu Keil.

Otkriće do sada nepoznatog kasnoneolitskog naselja u blizini reke Tamiš u severoistočnoj Srbiji je od izuzetnog značaja jer jedva da su poznata veća kasnoneolitska naselja u regionu srpskog Banata, rekao je vođa tima Martin Furholt sa Instituta za praistorijsku i protoistorijsku arheologiju Univerziteta Keil.

Uz pomoć geofizičkih metoda, tim je u martu ove godine uspeo da u potpunosti mapira njen obim, a paralelno sa geofizičkim istraživanjima Jarkovca, nemačko-srpski istraživački tim je takođe sistematski pregledao površine okolnog područja u potrazi za artefaktima.

„Naselje ove veličine je spektakularno. Geofizički podaci nam takođe daju jasnu predstavu o strukturi lokacije pre 7.000 godina“, kaže ROOTS doktorant i vođa tima Fin Vilks.

Istraživanjem površinskih građevina i artefakta arheolozi su zaključili da je u pitanju naselje vinčanske kulture iz perioda između 5400. i 4400. godine pre nove ere, ali da je prisutan i jak uticaj regionalne banatske kulture.

„Ovo je takođe izuzetno, jer je poznato samo nekoliko naselja sa materijalom iz banatske kulture, sa područja današnje Srbije“, objašnjava Vilks.

Tokom iste dvonedeljne istraživačke kampanje, tim iz ROOTS je, sa partnerima iz Muzeja Panonije u Pečuju, takođe istraživao nekoliko kasnoneolitskih kružnih obeležja u Mađarskoj koji se još nazivaoju i „rondeli“ i pripisuju se kulturi Lenđel (5000/4900–4500/4400 p.n.e.).

„Jugoistočna Evropa je veoma važan region da bi se odgovorilo na pitanje kako su se znanja i tehnologije širili u ranim periodima ljudske istorije i kako je to bilo povezano sa društvenim nejednakostima. Tu su se u Evropi prvi put pojavile nove tehnologije i znanja, poput obrade metala. Sa novootkrivenim i reklasifikovanim sajtovima, prikupljamo važne podatke za bolje razumevanje društvene nejednakosti i prenosa znanja“, rekao je vođa tima koji je istraživao u Mađarskoj, Martin Furholt, takođe iz Instituta za Praistorijsku i protoistorijsku arheologija na Univerzitetu Keil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari