Ovo su najrazigranije rase pasa, savršene za igru sa decom 1Photo by Hannah Lim on Unsplash

Ako tražite psa koji je pun energije i voli da se igra, stručnjaci izdvajaju ove rase.

Iako je svaki pas se razlikuje po karakteru, određene rase imaju specifične osobine, što budućim vlasnicima može pomoći u odabiru savršenog ljubimca.

Labradori su veliki, simpatični psi koji vole sve što ima veze s igrom. Ova rasa potiče sa Njufaundlenda, a kasnije je donesena u Englesku, gde je korišćena tokom lova na patke. Američki kinološki savez ih je priznao 1917. godine, a nije im trebalo dugo da osvoje srca ljubitelja pasa širom svijeta. Labradori su poznati po svojoj društvenosti i uravnoteženom temperamentu, zbog čega su čest izbor za porodice sa decom.

Mišićavi i atletski građeni bokseri imaju bogatu  istoriji kao borbeni psi, ali su takođe poznati po svojoj hrabrosti, inteligenciji i odanosti. U prošlosti su korišćeni kao lovci ili čuvari, a danas su traženi porodični ljubimci. Imaju veselu narav i puni su energije, što ih čini odličnim izborom za fizički aktivne vlasnike. Ovi razigrani psi nisu najbolji izbor za porodice sa malom decom jer se tokom igre uzbude i mogu slučajno da povrede dete.

Zlatni retriveri su tipični porodični psi. Lojalni su i inteligentni, a uz to su i smešni i živahni. Slično labradorima, obožavaju da se igraju u vodi i vole da prate svoje vlasnike. Odlični su ljubimci za ljude svih starosne dobi i slažu se sa većinom drugih životinja.

Pomeranski špic je daleki rođak malamuta i samojeda. U Europi su stekli popularnost krajem 19. veka jer ih je kraljica Viktorija držala kao ljubimce. Ako razmišljate o maloj rasi koja voli da se igra, stavite „pomeranca“ na svoj spisak. Oni su vesele, nježne njuškice, ali budite oprezni jer znaju biti tvrdoglavi.

Australijski ovčari su jedna od najaktivnijih rasa pasa. Oni vole trčati, skakati i igrati se kad god imaju priliku. Izuzetno su vešti i inteligentni, zbog čega je bitno da uvek imaju mentalnu stimulaciju. Budući da su uzgojeni kao radni psi, morate  im posvetiti više vremena i energije da bi im pružili sretan život.

Ovo su najrazigranije rase pasa, savršene za igru sa decom 2

Engleski springer španijeli su stekli popularnost u Europi početkom 20. veka. Ovi psi su prijateljski nastrojeni, zabavni i inteligentni, a dobro se uklapaju u aktivne  porodice. Društveni su i vole decu i druge kućne ljubimce, a uz to su izuzetno nežni. No, ako se odlučite za engleskog springer španijela, budite spremni na njihovu visoku r količinu energije.

Velški korgiji su bili omiljena rasa kraljice Elizabete II. Korgiji su psi velikog duha u malom telu. Oni su inteligentni, aktivni i odani psi koji obožavaju da se igraju. Ova rasa je sklona debljanju i problemima s leđima, zbog čega zahtevaju svakodnevnu vežbu.

Jack Russell terijer je mali, borbeni, lovački pas koji se koristio u lovu na lisice. Danas, oni su popularni porodičmi psi zbog inteligencije i zaigrane naravi. No, budite svesni da mogu biti prilično glasni. Isto tako, možda nisu najbolji izbor za porodicu sa malim krznenim životinjama jer imaju lovački nagon.

Francuski buldog je trenutno jedna od najpopularnijih rasa, uglavnom zbog svoje smešne i vesele prirode i izuzetne odanosti. Iako su aktivni psi i vole se igrati, njihovi vlasnici moraju biti oprezni jer se mogu lako pregrijati i imati probleme sa disanjem zbog ravnih lica.

Ako ste alergični na pse, a želite psa, portugalski vodeni pas bi mogao biti savršen izbor za vas. Iako nijedan pas nije u potpunosti hipoalergen, ova srednje velika rasa je poznata po tome što se ne linja puno i ne slini. Portugalski vodeni psi su radni psi koji su vesele i inteligentne naravi, što znači da su fantastični za aktivne porodice. Dobro se slažu s ljudima svih dobi i vole se igrati.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari