Foto: Shutterstock/OlgaBombolognaPiletina u lovačkom sosu je savršen, hranljiv obrok iz jednog lonca koji donosi utehu i toplinu. Probajte naš recept i uživajte u ovom jelu koje će vas zasititi i zagrejati.
Čim dani postanu kraći i hladniji, posežemo za ukusnim domaćim jelima na kašiku. Ovo tradicionalno francusko jelo je jedno od njih -piletina u lovačkom sosu je pravi utešan gurmanski obrok koji može trajati danima, a još je bolji sledećeg dana kada se podgreje, piše Miss7.
Piletina u lovačkom sosu potiče iz 17. veka i pripisuje se svestranom vojvodi Filipu De Morneju, iako za to nema pouzdanih dokaza. Ovo jelo su često pripremali lovci, kombinujući meso ptica koje su lovili sa raznim sastojcima iz šume, kao što su pečurke i divlje bilje.
Piletina u lovačkom sosu je savršeno domaće jelo iz jednog lonca. Važan deo lovačkog sosa oduvek je bilo vino u kome se meso blago krčkalo, a rezultat je raskošan, rustični sos, koji mesu daje tu posebnu slatkoću i savršeno greje u hladnim danima.
Piletina u lovačkom sosu
Sastojci:
- 3 kašike brašna
- 0,5 kašičice soli
- 0,50 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
- 700 g piletine
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 kašike putera
- 0,25 šolje ljutike
- 2 čena belog luka
- 0,5 šolje šargarepe
- 2 šolje pečuraka
- 125 ml belog vina
- 500 ml pilećeg fonda
- 0,5 šolje paradajza
- 1 kašika svežeg lišća majčine dušice
- 1 kašika estragona
Priprema:
- U činiji pomešajte brašno, so i biber.
- Uvaljajte komade piletine u to.
- Zagrejte tiganj sa debelim dnom na srednje jakoj vatri, zajedno sa maslinovim uljem i puterom.
- Pržite piletinu na ulju sa svih strana – 7-8 minuta, okrećući, dok ne porumeni. Izvadite piletinu iz tiganja.
- Dodajte sitno iseckani ljuti luk, mleveni beli luk, iseckanu šargarepu i seckane pečurke. Dinstajte 5-6 minuta.
- Sipajte belo vino, pileći fond, iseckani paradajz, sveže listove timijana i iskidane sveže listove estragona.
- Vratite piletinu u tiganj. Ostavite da se krčka 35-45 minuta, dok se piletina ne skuva.
- Poslužite uz pirinač ili pire i omiljenu salatu. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


