Foto: Shuttersock/PeredniankinaBrza pita od tikvica i sira, pripremljena bez kore, savršen je izbor za tople letnje dane i večeri, kao i užurbane radne sedmice. Može se poslužiti kao predjelo, prilog ili glavno jelo, a lako se uklapa i u vaše letnje planove ishrane.
„Za zaista zdravu verziju, izaberite verzije sa posnim sirom i integralnim brašnom“, preporučuje veb stranica www.krenizdravo.hr, gde smo pronašli ovaj recept koji nas je oduševio jednostavnošću pripreme i sočnim letnjim ukusom, piše Punkufer.hr.
Brza pita od tikvica i sira
Sastojci:
- 2 male tikvice, rendane
- 300 g rikota sira
- 100 g sira sa niskim sadržajem masti
- 1 šolja brašna
- 2 jajeta
- 2 čena belog luka, iseckana
- 1 crveni luk, iseckan
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica praška za pecivo
- crni biber
- so
- 2 kašike peršuna, sveže iseckanog
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180 stepeni.
- Nakon što izrendate tikvice, ostavite ih da odstoje oko 15 minuta da ispuste višak vode.
- Propržite luk i beli luk na zagrejanom maslinovom ulju nekoliko minuta.
- Pomešajte sve sastojke u činiji.
- Podmažite posudu za pečenje uljem ili je obložite papirom za pečenje i ravnomerno rasporedite smesu u nju.
- Pecite oko 30-40 minuta, i proverite čačkalicom da li je pečeno.
- Sačekajte da se malo ohladi, secite na kocke i poslužite uz jogurt ili omiljenu salatu. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


