tikviceTikvice, foto: Ivan Mateev / Panthermedia / Profimedia

Tikvice su pravi letnji hit na pijacama i u prodavnicama, a ovih dana mogu se naći po ceni od svega 100 dinara za kilogram, pa čak i manje.

Osim što su povoljne, tikvice su i vrlo zahvalne za pripremu – neutralnog su ukusa, lako upijaju začine i odlično se kombinuju sa drugim sastojcima. Još jedna važna prednost je njihova niskokaloričnost, zbog čega su često izbor onih koji paze na liniju ili jednostavno žele da unesu više laganih, biljnih obroka u ishranu.

Bogate su vodom i vlaknima, sadrže vitamin C, kalijum i mangan, a zahvaljujući visokom sadržaju antioksidanasa, tikvice mogu doprineti boljem varenju, zdravlju srca i manjem nivou šećera u krvi. Takođe, lako se vare, pa su odlične i za decu i za osobe sa osetljivim želucem.

Za sve one koji žele da iskoriste sezonski potencijal ovog povrća, evo tri recepta bez klasičnog pohovanja.

1. Rolat od tikvica sa sirom i mirođijom

Sastojci:

2 srednje tikvice

200 g krem sira

1 jaje

2 kašike brašna

So, biber

Veza sveže mirođije

Priprema:
Tikvice se narendaju, posole i ostave 15 minuta da puste vodu, pa se dobro ocede. Umešaju se sa jajetom, brašnom, malo bibera i napravi se smesa slična onoj za uštipke. Raspoređuje se u tankom sloju na papir za pečenje i peče 20 minuta u rerni na 180°C. Kada se ohladi, premaže se krem sirom pomešanim sa sitno seckanom mirođijom, pa pažljivo urola. Ohladi se u frižideru, seče na parčiće i služi kao lagano predjelo ili užina.

2. Zapečene tikvice sa paradajzom i sirom

Sastojci:

2–3 veće tikvice

3 zrela paradajza

150 g rendanog sira (gauda, edamer, mocarela ili slično)

Maslinovo ulje

Suvi origano, so, biber

Priprema:
Tikvice i paradajz se seku na tanke kolutove. U vatrostalnu posudu slažu se naizmenično tikvica–paradajz kao u musaki, a svaki sloj se posoli, pobiberi i pospe origanom. Preko svega se narenda sir i sve se peče u rerni 30 minuta na 200°C dok ne dobije zlatnu koricu. Može se služiti toplo ili hladno, kao prilog ili lagani glavni obrok uz hleb.

3. Tikvice sa kus-kusom i nanom – letnja salata

Sastojci:

1 veća tikvica

100 g kus-kusa

Sok od pola limuna

Maslinovo ulje

Veza sveže nane

So i biber

Priprema:
Kus-kus se priprema prema uputstvu sa pakovanja. Tikvica se iseče na tanke polumesece i kratko proprži na malo maslinovog ulja, tek da omekša (može i na gril tiganju bez masnoće). U velikoj činiji pomešaju se kus-kus, tikvice, limunov sok, naseckana nana, so i biber. Salata se hladi u frižideru i služi kao svež, zdrav i brz obrok.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari