pitaFoto: Shutterstock/from my point of view

Pita je jelo koje volimo u najrazličitijim varijantama, no, neke kombinacije nas posebno iznenade i oduševe svojom originalnošću. Upravo takva je pita sa kolenicom, koju smo imali prilike da vidimo nedavno u epizodi emisije „Praktična žena“, za koju recept sledi u nastavku.

Pita sa kolenicom je pravo zimsko jelo puno slasnih aroma poput dimljene kolenice i topljenog sira. Hrskava spolja, a sočna i puna ukusnog fila iznutra, ova pita pravi je raj za nepca i kao takva odličan izbor za ležerna druženja sa porodicom i prijateljima. Recept, kao i video snimak, pogledajte u nastavku:

Pita sa kolenicom

Sastojci:

  • 700 g brašna
  • 300 ml vode
  • 25 g soli
  • 200 g masti

Za nadev:

  • 200 g dimljene kolenice
  • 50 g topljenog sira ili 250 g sitnog sira
Pita sa kolenicom: Zimski specijalitet za prave gurmane 1
Foto: Shutterstock/from my point of view

Priprema:

  1. Zamesite testo od navedenih sastojaka, pa napravite četiri loptice, namažite ih mašću i ostavite da odstoji dva sata.
  2. Kada je testo odstojalo, razvucite koru i stavite fil.
  3. Za nadev izmešajte dimljenu kolenicu, koju ste prethodno malo skuvali i sitno iscepkali, sa topljenim sirom ili stavite samo sitan sir.
  4. Na razvučenu koru nanesite nadev i uvijte pitu (burek).
  5. Pitu pecite 20 minuta na 180-200 stepeni C.

U videu koji sledi pogledajte ceo postupak pripreme. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari