Foto: Shutterstock/Ivana LalickiU vreme posta, mnoge domaćice tragaju za desertima koji će istovremeno biti u skladu s posnim pravilima i dovoljno svečani da upotpune trpezu. Iako se na prvi pogled čini da je izbor ograničen, posne torte danas nimalo ne zaostaju za klasičnim.
Posne torte za svaku priliku
Bilo da se pripremaju za posnu slavu, rođendan u vreme posta ili neku drugu svečanu priliku, posne torte pružaju širok spektar ukusa. U nastavku donosimo proverene recepte za 5 posnih torti koje će oduševiti sve vaše goste:
Posna Reforma torta
Potrebno je:
- 680 g mlevenih oraha,
- 680 g šećera,
- 230 g meda,
- 6 štangli posne čokolade,
- 6 kesica vanilin šećera,
- šolja i po kisele vode,
- šoljica i po ulja,
- 18 kašika brašna,
- 200 g margarina,
- Prašak za pecivo
Priprema:
- Za kore, pomešajte 230 g mlevenih oraha, 230 g meda, 230 g šećera, kiselu vodu, 3 štangle čokolade, 3 kesice vanilin šećera, ulje, 18 kašika brašna i kašičicu praška za pecivo.
- Sipajte smesu u podmazan pleh i ispecite. Kada je izvadite iz rerne presecite je tako da dobijete tri kore.
- Za fil ušpinujte 450 g šećera s malo vode, dodajte 450 g mlevenih oraha i 3 štangle mlevene čokolade. Fil prohladite i pomešajte ga sa 200 g margarina koji ste penasto umutili sa tri kesice vanilin šećera.
- Nafilujte tortu, a ostatakom fila premažite je spolja sa svih strana i, po želji, ukrasite glazurom od posne čokolade i mlevenim orasima.
*Ovaj recept preuzet je sa sajta Citymagazine
Posna Grilijaš torta
Sastojci:
Za 2 kore:
- 1 čaša (200 ml) gaziranog soka od narandže
- 3 čaše šećera
- 2 čaše brašna
- 2 kašike džema od kajsija
- 1 ravna kašičica sode bikarbone
- 3 kašike ulja
- 20 kašika mlevenih oraha
Za grilijaš:
- 300 g šećera
- 1 kockica posnog margarina
Za čokoladnu koricu:
- 200 g posne čokolade
- 1 kockica posnog margarina
Za krem:
- 600 g alve sa kakaom
- 5 kašika šećera
- 6 kašika kakaa
- 100 ml vode
- 2×250 g posnog margarina
Za šlag:
- 500 g posnog šlaga
- 300 ml kisele vode (za umućiti šlag)
Priprema:
- Za kore, sjedinite sve sastojke i pecite dve kore na 200 stepeni oko 10 minuta.
- Za grilijaš, otopite šećer dok se lepo ne karamelizuje, dodajte margarin i prelijte preko svake kore.
- Za čokoladnu koru, otopite čokoladu sa margarinom i prelijte preko grilijaša (obe kore).
- Za krem, otopite alvu sa ostalim sastojcima i ohladite.
- Umutite šlag sa kiselom vodom i premažite tortu.
- Filujte tortu sledećim redosledom: Kora – grilijaš – čokoladna kora – krem – šlag – kora – grilijaš – čokoladna kora – krem – šlag.
- Ukrasite po želji.
*Ovaj recept preuzet je sa sajta Coolinarika
Posna Plazma torta
Sastojci:
Za fil:
- 1 l vode
- 3 kesice posnog pudinga od vanile (proverite deklaraciju)
- 6–8 kašika šećera (po ukusu)
- 200 g posnog margarina
Za bazu od keksa:
- 300 g posne mlevene plazme
- 150 g mlevenih oraha (mogu i lešnici)
- 1 kašika kakaa
- 150–200 ml soka od narandže (za natapanje i fino povezivanje)
- 3 kašike šećera u prahu
- po želji, 1 kašičica ruma
Za slaganje:
- 200 g posnog keksa za ređanje (digestiv, petit ili posni plazma komadni)
Za dekoraciju:
- kokos, mleveni orasi ili narendana posna čokolada
Priprema:
- U šerpi pomešati vodu i šećer, zagrejati do ključanja.
- Razmutiti puding u malo vode, sipati u ključalu vodu i kuvati dok se ne zgusne.
- Skloniti sa vatre, umešati posni margarin i mešati dok se sasvim ne otopi.
- Ostavititi da se ohladi do mlakog.
- U posudi pomešati mlevenu plazmu, orahe, kakao i šećer u prahu.
- Dodavati postepeno sok od narandže, dok masa ne postane mekana, ali oblikovana.
- Za jači ukus — dodati i rum.
- U posudu/kalup staviti polovinu plazma mase i poravnati.
- Premazati polovinom fila.
- Poređati posni keks (može blago nakvašen u soku).
- Preko keksa rasporediti drugu polovinu plazma mase.
- Završiti ostatkom fila.
- Pospite kokosom, orasima ili čokoladom.
- Ostaviti minimum 4 sata u frižideru, najbolje preko noći da se stegne i sjedini.
*Ovaj recept preuzet je sa sajta Citymagazine
Posna Moskva šnit torta
Sastojci za jednu koru:
- 2 male šoljice (od o,7dcl) šećera
- 2 šoljice kisele vode
- 1 šoljica ulja
- 1 kasika meda
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 kašike kakaa
- 5 kašika mlevenih oraha
- 250 g brašna
Fil I:
- 1,3 l soka od ananasa
- 250 gr pudinga od vanile
- 10 kašika šećera
- 2 dl soka od ananasa iz konzerve
- 250 g margarina
- 150 g šećera u prahu
Fil II:
- 500 ml posne slatke pavlake
Još vam je potrebno:
- 300 g višanja
- 1 konzerva ananasa
Priprema:
- Sve sastojke za koru pomešajte kašikom i smesu sipajte u podmazan i brašnom posut pleh, pa pecite koru na 200°C 20 minuta (pleh 23×33). Napravite drugu koru na isti način. Kada se kore ohlade, presecite ih na pola da biste dobili ukupno 4 kore.
- Za fil I, prokuvajte sok i šećer, pa pomešajte puding sa sokom iz konzerve, pa skuvajte fil. Kada se ohladi, sjedinite ga sa prethodno umućenim margarinom i šećerom u prahu.
- Za fil II, umutite posnu slatku pavlaku.
- Višnje stavite u cediljku da se ocede.
- Prvu koru poprskati sokom koji su pustile višnje, namazati filom I, poređati ananas, pa premazati slatkom pavlakom. Staviti drugu koru, posuti je, fil I, poređati sve višnje, slatku pavlaku, posutu koru III, fil I, ananas, slatku pavlaku, koru IV. Celu tortu prvo premazati filom I, pa preko nje rasporediti ostatak slatke pavlake.
- Torta je dosta „visoka“. Koru možete napraviti u većem plehu, na primer (38×26 – po 3 kore), ali ih onda nemojte preseći na pola.
- Po želji, između voća možete posuti malo pečenog mlevenog lešnika.
- Dekorište po želji, dobro ohladite da se svi ukusi fino povežu i secite.
*Recept je preuzet sa sajta Coolinarika
Posna pesak torta
Sastojci:
- 1,5 l vode
- 6 kesica pudinga od vanile
- 1/2 kg šećera
- 2 margarina
- 3 kesice vanilin šećera
- 300 g mlevenog keksa
- 300 g kokosovog brašna
- 300 g mlevenih oraha
- 2 čokolade (posne)
Priprema:
- Prethodno umutite puding i šećer u 1/2 l vode, pa kuvajte sa preostalom vodom dok se ne zgusne.
- Dodajte margarin u vruću smesu i mešajte dok se potpuno ne otopi i sjedini.
- Podelite smesu na tri jednaka dela:
- U prvi deo umutite vanilin šećer i mleveni keks.
- U drugi deo umutite vanilin šećer i kokosovo brašno.
- U treći deo umutite vanilin šećer i mlevene orahe.
- Slojeve poređajte u kalup za tortu pomenutim redosledom.
- Za glazuru, istopite čokoladu sa malo ulja i nanesite preko torte. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


