Foto: Shutterstock/upslim Sveti Luka, jedan od najpoštovanijih hrišćanskih svetitelja, slavi se 31. oktobra. No, iako ova slava nije tradicionalno posna, budući da ove godine pada u petak, mnogi domaćini će na trpezu iznositi posna jela. Tim povodom, za vas smo izdvojili recepte za tri ukusna posna jela koja će oduševiti vaše goste.
Predlog posnog slavskog jelovnika
U nastavku pogledajte predloge za predjelo, glavno jelo i desert koji spajaju tradiciju i maštovitost i dokazuju da posna trpeza može da bude i te kako zanimljiva i ukusna:
Hladni namaz od leblebija i pečenog patlidžana
Sastojci:
- 200 g kuvane leblebije (ili iz konzerve, isprane)
- 1 veći patlidžan
- 2 čena belog luka
- 3 kašike maslinovog ulja
- sok od pola limuna
- so, biber, tucana paprika po ukusu
- malo seckanog peršuna za dekoraciju
Priprema:
- Patlidžan preseći na pola, posoliti i peći u rerni na 200°C oko 25 minuta, dok ne omekša.
- Kada se ohladi, izdubiti sredinu i staviti u blender sa leblebijama, belim lukom, limunovim sokom i maslinovim uljem.
- Začiniti solju, biberom i paprikom i blendati dok ne postane kremasto.
- Poslužiti hladno, uz domaći posni hleb, krekere ili neku finu posnu pitu.
Bonus savet:
U namaz dodajte prstohvat dimljene paprike ili tahini pastu za bogatiji, blago orijentalni ukus.
Losos sa limunom i začinskim biljem
Sastojci (količinu prilagodite svojim potrebama):
- 4 fileta lososa (ili šarana)
- 3 čena belog luka
- sok od 1 limuna
- 3 kašike maslinovog ulja
- peršun ili mirođija
- so, biber po ukusu
Priprema:
- Filete lososa oprati, posušiti i posoliti.
- U činiji sjediniti maslinovo ulje, limunov sok, sitno seckan beli luk i začine.
- Ribu premazati ovom marinadom i ostaviti da odstoji 20 minuta.
- Peći u rerni na 200°C oko 20 minuta, dok lepo ne porumeni.
- Po želji dodati kriške limuna tokom pečenja za osvežavajuću aromu.
- Poslužite uz kuvani krompir sa blitvom, prebranac, grilovano povrće, punjene suve paprike ili salatu po želji.
Posna Jafa torta
Sastojci za koru:
- 200 g mlevenog posnog keksa
- 100 g mlevenih oraha
- 3 kašike kakaa
- 100 ml soka od narandže
- 100 g posnog margarina (otopljenog)
- 3 kašike džema od narandže
Fil:
- 400 ml posnog čokoladnog pudinga (skuvanog i ohlađenog)
- 100 g posne crne čokolade
- 2 kašike ulja
- 50 ml soka od narandže
Glazura:
- 100 g posne crne čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema:
- U činiji pomešati keks, orahe, kakao i otopljen margarin, zatim dodati sok i džem. Sjediniti u kompaktnu smesu i utisnuti u kalup kao koru.
- Za fil otopiti čokoladu sa uljem i umešati u ohlađen puding, pa dodati sok od narandže.
- Fil naneti preko kore i poravnati.
- Odozgo preliti glazurom od otopljene čokolade i ulja.
- Ohladiti u frižideru nekoliko sati, zatim seći na parčiće i poslužiti. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


