jeloFoto: Shutterstock/upslim

Sveti Luka, jedan od najpoštovanijih hrišćanskih svetitelja, slavi se 31. oktobra. No, iako ova slava nije tradicionalno posna, budući da ove godine pada u petak, mnogi domaćini će na trpezu iznositi posna jela. Tim povodom, za vas smo izdvojili recepte za tri ukusna posna jela koja će oduševiti vaše goste.

Predlog posnog slavskog jelovnika

U nastavku pogledajte predloge za predjelo, glavno jelo i desert koji spajaju tradiciju i maštovitost i dokazuju da posna trpeza može da bude i te kako zanimljiva i ukusna:

Hladni namaz od leblebija i pečenog patlidžana

Sastojci:

  • 200 g kuvane leblebije (ili iz konzerve, isprane)
  • 1 veći patlidžan
  • 2 čena belog luka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • sok od pola limuna
  • so, biber, tucana paprika po ukusu
  • malo seckanog peršuna za dekoraciju

Priprema:

  1. Patlidžan preseći na pola, posoliti i peći u rerni na 200°C oko 25 minuta, dok ne omekša.
  2. Kada se ohladi, izdubiti sredinu i staviti u blender sa leblebijama, belim lukom, limunovim sokom i maslinovim uljem.
  3. Začiniti solju, biberom i paprikom i blendati dok ne postane kremasto.
  4. Poslužiti hladno, uz domaći posni hleb, krekere ili neku finu posnu pitu.

Bonus savet:

U namaz dodajte prstohvat dimljene paprike ili tahini pastu za bogatiji, blago orijentalni ukus.

Losos sa limunom i začinskim biljem

Sastojci (količinu prilagodite svojim potrebama):

  • 4 fileta lososa (ili šarana)
  • 3 čena belog luka
  • sok od 1 limuna
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • peršun ili mirođija
  • so, biber po ukusu

Priprema:

  1. Filete lososa oprati, posušiti i posoliti.
  2. U činiji sjediniti maslinovo ulje, limunov sok, sitno seckan beli luk i začine.
  3. Ribu premazati ovom marinadom i ostaviti da odstoji 20 minuta.
  4. Peći u rerni na 200°C oko 20 minuta, dok lepo ne porumeni.
  5. Po želji dodati kriške limuna tokom pečenja za osvežavajuću aromu.
  6. Poslužite uz kuvani krompir sa blitvom, prebranac, grilovano povrće, punjene suve paprike ili salatu po želji.

Posna Jafa torta

Sastojci za koru:

  • 200 g mlevenog posnog keksa
  • 100 g mlevenih oraha
  • 3 kašike kakaa
  • 100 ml soka od narandže
  • 100 g posnog margarina (otopljenog)
  • 3 kašike džema od narandže

Fil:

  • 400 ml posnog čokoladnog pudinga (skuvanog i ohlađenog)
  • 100 g posne crne čokolade
  • 2 kašike ulja
  • 50 ml soka od narandže

Glazura:

  • 100 g posne crne čokolade
  • 2 kašike ulja

Priprema:

  1. U činiji pomešati keks, orahe, kakao i otopljen margarin, zatim dodati sok i džem. Sjediniti u kompaktnu smesu i utisnuti u kalup kao koru.
  2. Za fil otopiti čokoladu sa uljem i umešati u ohlađen puding, pa dodati sok od narandže.
  3. Fil naneti preko kore i poravnati.
  4. Odozgo preliti glazurom od otopljene čokolade i ulja.
  5. Ohladiti u frižideru nekoliko sati, zatim seći na parčiće i poslužiti. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari