Recept nedelje: Baba ganuš - namaz od patlidžana (baba ganoush) 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Baba ganuš – možda naziv zvuči egzotično, ali je sve vrlo jednostavno i dostupno.

Patlidžan, beli luk, susam…

Namaz od patlidžana i tahinija koji je poreklom sa istoka.

Možda ste nekada nešto slično napravili,  a da niste znali da je baš to-to.

Baba ganuš (namaz od patlidžana) sastojci:

Recept nedelje: Baba ganuš - namaz od patlidžana (baba ganoush) 2
Fotografije sa bloga Domaćica za vas
  • 500 g patlidžana (2 manja)
  • 2 čena belog luka
  • 2-3 kašike tahinija
  • so, biber, sok od limuna po ukusu

Priprema:

Patlidžan dobro oprati, bocnuti viljuškom na nekoliko mesta i ispeći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Peći oko pola sata, tj. dok patlidžan fino ne omekša.

Beli luk možete ispeći ili ostaviti svež, u zavisnosti od toga kakvu aromu volite.

Ohlađeni patlidžan oljuštite (nije problem ako ostane deo kore) i zajedno sa svim ostalim sastojcima napravite namaz u seckalici za hranu.

Ako volite krupnije komade, sve dobro izgnječite viljuškom ili gnječilicom za krompir.

Probajte i doradite ukus.

Prilikom služenja možete posuti svežim peršunovim listom.

Napomene:

Količine nisu obavezujuće, ne morate ništa meriti u gram.

Ukoliko volite, možete dodati i maslinovo ulje i/ili više tahinija.

Tahini je susamova pasta.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari