Foto: Shutterstock/Esin DenizDobar ručak ne podrazumeva uvek meso, a varivo koje vam danas predlažemo je najbolji primer za to. Ukusna kombinacija leblebija, boranije, te drugog povrća i začina, ne samo da će jako prijati vašem stomaku, već će organizmu obezbediti i dovoljnu količinu masti i proteina.
Boranija je puna i drugih važnih hranljivih materija, posebno minerala kao što su magnezijum, kalijum i kalcijum. Osim toga, ovo varivo može biti i odličan predlog za hranljiv i zasitan ručak, ukoliko postite. Recept, koji prenosimo sa sajta Zadovoljna.hr, pogledajte u nastavku:
Varivo od leblebija i boranije
Sastojci:
- 220 grama kuvane leblebije (jedna mala konzerva)
- 200 grama sveže boranije
- 200 ml pasiranog paradajza
- 2 krompira
- 2 šargarepe
- 1 luk
- 2-3 čena belog luka
- 1 kašika koncentrata paradajza
- 1 litar biljnog bujona
- biljno ulje
- so i biber po želji

Priprema:
- Na malo biljnog ulja propržite luk isečen na sitno. Dinstajte dok ne omekša.
- U šerpu dodajte sitno iseckan beli luk i sve zajedno pržite još oko minut.
- Dodajte šargarepu iseckanu na kockice.
- Dodajte koncentrat paradajza i pasirani paradajz i sve dobro izmešajte.
- U šerpu stavite krompir isečen na male kockice. Sve dobro izmešajte i podlijte vodom ili povrtnim bujonom. Ako ne pravite sopstveni bujon, možete iskoristiti i kupovni, iz prodavnice.
- Posolite i pobiberite. Dodajte začinsko bilje po želji, kao što su vlašac, peršun ili bosiljak.
- U šerpu dodajte prethodno skuvnu leblebiju (ili onu iz konzerve koju ste ocedili i isprali pod mlazom vode) i očišćenu boraniju, isečenu na manje komade.
- Sve zajedno kuvajte oko 20 do 30 minuta, odnosno dok povrće ne omekša. Što su komadi šargarepe i kocke krompira manji, to će vam biti potrebno manje vremena za termičku obradu.
- Varivo poslužite sa parčetom hleba i salatom po želji, a u jelo možete dodati i malo semenki bundeve. Prijatno!
Savet plus:
U varivo možete staviti i smrznutu boraniju, ali u tom slučaju, stavite je oko pet do deset minuta pred kraj kuvanja da se ne bi previše raskuvala.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


