varivoFoto: Shutterstock/Esin Deniz

Dobar ručak ne podrazumeva uvek meso, a varivo koje vam danas predlažemo je najbolji primer za to. Ukusna kombinacija leblebija, boranije, te drugog povrća i začina, ne samo da će jako prijati vašem stomaku, već će organizmu obezbediti i dovoljnu količinu masti i proteina.

Boranija je puna i drugih važnih hranljivih materija, posebno minerala kao što su magnezijum, kalijum i kalcijum. Osim toga, ovo varivo može biti i odličan predlog za hranljiv i zasitan ručak, ukoliko postite. Recept, koji prenosimo sa sajta Zadovoljna.hr, pogledajte u nastavku:

Varivo od leblebija i boranije

Sastojci:

  • 220 grama kuvane leblebije (jedna mala konzerva)
  • 200 grama sveže boranije
  • 200 ml pasiranog paradajza
  • 2 krompira
  • 2 šargarepe
  • 1 luk
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 kašika koncentrata paradajza
  • 1 litar biljnog bujona
  • biljno ulje
  • so i biber po želji
Ukusno i zasitno varivo koje je odličan predlog za posni ručak 1
Foto: Shutterstock/Kiian Oksana

Priprema:

  1. Na malo biljnog ulja propržite luk isečen na sitno. Dinstajte dok ne omekša.
  2. U šerpu dodajte sitno iseckan beli luk i sve zajedno pržite još oko minut.
  3. Dodajte šargarepu iseckanu na kockice.
  4. Dodajte koncentrat paradajza i pasirani paradajz i sve dobro izmešajte.
  5. U šerpu stavite krompir isečen na male kockice. Sve dobro izmešajte i podlijte vodom ili povrtnim bujonom. Ako ne pravite sopstveni bujon, možete iskoristiti i kupovni, iz prodavnice.
  6. Posolite i pobiberite. Dodajte začinsko bilje po želji, kao što su vlašac, peršun ili bosiljak.
  7. U šerpu dodajte prethodno skuvnu leblebiju (ili onu iz konzerve koju ste ocedili i isprali pod mlazom vode) i očišćenu boraniju, isečenu na manje komade.
  8. Sve zajedno kuvajte oko 20 do 30 minuta, odnosno dok povrće ne omekša. Što su komadi šargarepe i kocke krompira manji, to će vam biti potrebno manje vremena za termičku obradu.
  9. Varivo poslužite sa parčetom hleba i salatom po želji, a u jelo možete dodati i malo semenki bundeve. Prijatno!

Savet plus:

U varivo možete staviti i smrznutu boraniju, ali u tom slučaju, stavite je oko pet do deset minuta pred kraj kuvanja da se ne bi previše raskuvala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari